DW: Od juna jeftiniji gradski i željeznički prevoz u Njemačkoj
(Izvor: EPA-EFE/Constantin Zinn)

DW: Od juna jeftiniji gradski i željeznički prevoz u Njemačkoj

Od početka juna u Njemačkoj će svi za samo devet eura mjesečno moći da koriste sve gradske autobuse, tramvaje, metro, prigradske šinobuse ili regionalne vozove.

Dakle, za ta tri mjeseca putnici će ukupno platiti 27 eura, što je pola najjeftinije mjesečne karte za gradski saobraćaj u Berlinu, a karta će se zvati "Devet za 90".

Ovako njemačka Vlada reaguje na rusku invaziju u Ukrajini, koja je ionako visoke cijene energenata dodatno povećala, piše Deutsche Welle (DW).

"Svako ko koristi javna sredstva prevoza daje veliki doprinos nastojanju da se naša zemlja učini nezavisnom od ruskih energenata i da napreduje na putu do klimatske neutralnosti", rekao je nedavno njemački ministar saobraćaja Folker Vising iz redova Liberala.

Cilj je, piše DW, da se ljudima olakša put do posla i nazad, ali koncept je mnogo širi. Ko ima vremena i nije mu teško da presjeda, može ovom kartom da proputuje cijelu Njemačku, pa i da posjeti neka prekogranična mjesta.

Regionalnim vozovima u Njemačkoj na posao dnevno ide čak 13 miliona ljudi. Oni se stalno žale na prepune vozove koji kasne ili čak ne dolaze. Njemačke željeznice tvrde da je uzrok u radovima na šinama koji će dugoročno poboljšati uslove putovanja.

Ne zna se kako će se ova ponuda odraziti na potražnju. U jednoj anketi 44 posto ispitanika kaže da će vjerovatno ili u svakom slučaju iskoristiti tu mogućnost. U gradovima je takvih odgovora 60 posto, a na selu 40 posto.

Mnogi misle da će ova ponuda ostati skoro bez posljedica na seoske regione, gdje su ljudi upućeni na automobil, a ponuda javnog prevoza oskudnija nego u gradovima.

federalna.ba/Beta

željeznice gradski prevoz javni prevoz prevoz Njemačka
napad nožem Njemačka
0 27.06.2022 09:36
samit G7 Njemačka Ukrajina Rusija energenti
0 26.06.2022 10:31
Njemačka abortus
0 24.06.2022 14:44
Njemačka nestašica plina
0 24.06.2022 11:43
Olaf Scholz Zapadni Balkan Ukrajina Njemačka
0 22.06.2022 21:01