Dvostruki dobitnik Zlatne palme Ruben Östlund na čelu žirija festivala u Cannesu
(Izvor: EPA-EFE/CATI CLADERA)

Dvostruki dobitnik Zlatne palme Ruben Östlund na čelu žirija festivala u Cannesu

Dvostruki dobitnik Zlatne palme Ruben Östlund predsjedavat će žirijem ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu. Östlund, 48, osvojio je glavnu nagradu festivala prošle godine za film "Trougao tuge". Film je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva.

Östlund je također osvojio Zlatnu palmu pet godina ranije za film "Kvadrat", sa sličnim pogledom na svijet umjetnosti koji izaziva jezu.

U izjavi, Östlund je rekao da je "sretan, ponosan i ponizan što mu je ukazana čast" vođenja žirija, koja dolazi točno 50 godina nakon što je Šveđanka Ingrid Bergman imala tu ulogu.

Treći je put da je dvostruki dobitnik Palme predvodio žiri u Cannesu, nakon Francisa Forda Coppole i Emira Kusturice, i prvi put da je pripala nekome godinu nakon pobjede.

Selekcija filmova bit će objavljena sljedeći mjesec, zajedno s ostalim članovima žirija. Östlund je postao poznat po svojim oštrim uvidima u neugodne slabosti zapadne srednje klase.

Prvo je privukao međunarodnu pozornost filmom "Force Majeure" iz 2014. o ocu na skijanju koji spašava svoj mobilni telefon prije svoje djece tokom lavine.

Osvojio je drugoplasiranu nagradu žirija u sklopu takmičarskog programa Un Certain Regard u Cannesu.

Tri godine kasnije, otišao je ravno na vrh, osvojivši Zlatnu palmu za "Kvadrat", čija se radnja odvija u Švedskoj, ali u kojem glume američka glumica Elisabeth Moss i britanski Dominic West.

federalna.ba/Fena

Ruben Östlund žiri Cannes
Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojša Slijepčević Štrpci zločin u Štrpcima Cannes Filmski festival u Cannesu
0 25.05.2024 23:24
Kelly Rowland Cannes
0 24.05.2024 14:09
Ruben Östlund Počasno Srce Sarajeva
0 20.07.2022 12:29
žiri takmičarski program dokumentarni film SFF
0 19.07.2022 15:34