Dvořák: Trumpove izjave 'predizborni blef'
(Izvor: Fena/ X Platforma)

Dvořák: Trumpove izjave 'predizborni blef'

Komentari američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa o napuštanju partnera iz alijanse potencijalni su "blef" uoči izbora, smatra češki ministar za evropska pitanja Martin Dvořák, koji vjeruje da nijedan američki predsjednik ne bi odustao od uloge SAD-a kao globalnog lidera.

Trump je šokirao Evropu svojim komentarima o tome kako on – ako bude ponovo izabran – neće zaštititi zemlje NATO-a koje se ne pridržavaju svojih obaveza o potrošnji u slučaju ruske invazije. Štaviše, Trump je također rekao da će "ohrabriti" Rusiju da "radi šta god želi".

Dvořák je umanjio značaj Trumpovih komentara i pripisao oštre riječi američkoj predsjedničkoj kampanji tokom ekskluzivnog intervjua za Euractiv Češka.

- Nije baš vruća tema da bi Rusija napala bilo koju od (NATO) članica. To bi mogao biti blef s Trumpove strane - rekao je Dvořák.

Češki ministar EU također vjeruje da nijedan američki predsjednik ne bi odustao od uloge SAD-a kao globalnog lidera.

- Čekao bih da vidim kako će se on (Tramp) ponašati kao novoizabrani predsjednik ako je izabran. Naravno, možda će se ponašati još gore nego u prethodnom mandatu - rekao je Dvořák za Euractiv Czechia.

- S druge strane, uloga SAD-a u svijetu je toliko veliko političko pitanje da bih se iznenadio da je bilo koji američki predsjednik u potpunosti napusti - dodao je.

federalna.ba/Fena

Donald Trump izjave NATO Češka Republika
NATO Oružane snage BiH NATO štab Sarajevo
0 28.02.2024 09:54
NATO vježba Sicilija
0 27.02.2024 10:05
Mađarska Švedska NATO
0 26.02.2024 17:21