Dvoje poginulih kada je električni automobil pao s trećeg sprata u Šangaju
(Izvor: WEIBO)

Dvoje poginulih kada je električni automobil pao s trećeg sprata u Šangaju

Kineski proizvođač električnih automobila Nio je objavio da su dvije osobe poginule kada je jedno od njegovih vozila palo s trećeg sprata sjedišta kompanije u Šangaju.

U nesreći su poginuli jedan član osoblja i osoba iz partnerske tvrtke.

Incident se dogodio u srijedu oko 17:20 sati po lokalnom vremenu, saopćeno je iz tvrtke. Poginule osobe bile su u vozilu dok je ono palo sa zgrade.

Iz kompanije Nio navode da je odmah počeo istragu o incidentu u suradnji s vladinim dužnosnicima.

Područje trećeg sprata s kojeg je automobil pao opisan je kao izložbeni prostor, testni prostor ili parkiralište.

"Naša tvrtka surađivala je s Odjelom javne sigurnosti na pokretanju uviđaja i analize uzroka nesreće. Na temelju analize situacije na mjestu događaja u početku možemo potvrditi da se radi o nesreći (nije uzrokovano vozilom), “, stoji u priopćenju tvrtke.

"Jako smo tužni zbog ove nesreće i želimo izraziti najdublju sućut našem kolegi i partneru zaposleniku koji su izgubili živote. Osnovan je tim za pomoć porodicama", dodaje se.

Niova početna izjava na Weibu privukla je više od hiljadu komentara u roku od pola sata, ali je potom skinuta. Posljednja rečenica izjave "nije vezana uz samo vozilo" izazvala je mnoge ljutite odgovore korisnika društvenih mreža.

Jedan komentar je glasio "to pokazuje hladnokrvnost kapitalizma", dok je drugi rekao "Posljednja rečenica je tako ravnodušna. Oni [testni vozači] došli su testirati vozilo, ali vi kažete da [nesreća] nema nikakve veze s vozilom? "

Još jedan korisnik Weiboa rekao je "Biro za javnu sigurnost bi trebao potvrditi je li to nesreća ili ne."

Proizvođač automobila je od tada objavio revidiranu verziju izjave, u kojoj se nesreća još uvijek spominje kao nesreća, ali sada u zagradama "nije uzrokovano vozilom" očito kako bi se smanjio naglasak na tom dijelu rečenice. Svi komentari na novu objavu sada su "RIP".

Nio je na čelu kineske domaće težnje da dominira industrijom električnih vozila. Ta kompanija je uložila puno na izmjenjive baterije u svojim automobilima kao način prevladavanja zabrinutosti kupaca oko čestih punjenja.

Tvrtku su ponekad nazivali kineskim "ubicom Tesle", što se odnosi na njeno rivalstvo s američkim proizvođačem električnih automobila sa sjedištem u SAD-u multimilijardera Elona Muska koji ima veliku tvornicu u Šangaju.

federalna.ba/BBC

Šangaj automobil pad
Šangaj koronavirus testiranje
0 13.08.2022 13:46
pandemija koronavirus Covid19 Šangaj Kina podvarijanta omikrona podvarijante omikron soja
0 10.07.2022 13:18
Doboj požar automobil
0 27.06.2022 10:36
Kina Šangaj Peking Covid19
0 25.06.2022 09:28