Dvije psihijatrijske klinike u FBiH dobile projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju
(Izvor: Fena)

Dvije psihijatrijske klinike u FBiH dobile projektno-tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju

Projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju, izgradnju i opremanje dvije psihijatrijske klinike u Federaciji BiH je 13. aprila zvanično predana predstavnicima Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu i Sveučilišne klinike u Mostaru.

Kako je saopćeno iz UNDP-ja, s ciljem poboljšanja uslova boravka i liječenja za sve pacijente i radnih uslova za medicinsko osoblje, kroz partnerstvo nadležnih bh. institucija, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), a u okviru Granta tehničke pomoći finansiranog od strane Slovak Inclusive Growth Account (SIGA) iz Slovačke, izrađena je projektno-tehnička dokumentacije s predmjerom i predračunom, uključujući prijedlog dokumentacije za javne nabavke radova roba i usluga.

- Ovaj projekt je od izuzetnog značaja s više aspekata, jer će rekonstrukcija psihijatrijskih klinika rezultirati dostojanstvenijim liječenjem pacijenata, te će se stvoriti uvjeti koji osiguravaju pristup suvremenim zdravstvenim i tretmanima socijalizacije, sukladno relevantnim standardima Europske unije i Svjetske zdravstvene organizacije. Odnosno, realizacijom ovog projekta omogućit ćemo kvalitetniji smještaj, te radne i terapijske uvjete za pacijente i njihove njegovatelje - izjavila je pomoćnica ministra zdravstva Federacije BiH Marina Bera.

Kako je istakao ambasador Slovačke u BiH Martin Kačo, kroz mehanizam Slovak Inclusive Growth Account (SIGA) u partnerstvu s UNDP-om i Razvojnom bankom Vijeća Evrope realiziran je ovaj projekt jer je važno da zajedno radi na ostvarenju Ciljeva održivog razvoja.

- Ovim projektom se omogućava unapređenje zdravlja i blagostanja svih i odraz je snažne posvećenosti Slovačke ostvarivanju Ciljeva, što je u bliskoj sinergiji s procesom pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji - kazao je.

Sadašnji kapaciteti ustanova iziskuju rekonstrukciju oštećene ili privremene infrastrukture, osavremenjavanje u skladu s modernim standardima (arhitektonski i funkcionalno), kao i uvođenje novih zdravstvenih tehnologija kako bi se povećao kvalitet i efikasnost medicinskih usluga.

- Unaprjeđenje kvaliteta javnih usluga za posebno osjetljive kategorije stanovništva i jačanje socijalne inkluzije su u fokusu partnerskog rada UNDP-a, Razvojne banke Savjeta Evrope (CEB) i Slovak Inclusive Growth Account (SIGA) iz Slovačke. Veliko nam je zadovoljstvo obilježiti značajan iskorak kojim je kroz izradu neophodne dokumentacije omogućen pristup novim izvorima finansiranja - u ovom slučaju kreditu Razvojne banke Vijeća Evrope. Ponosni smo na kontinuirano partnerstvo sa domaćim i međunarodnim institucijama zahvaljujući kojem zajednički predano radimo na pružanju podrške zdravstvenom sistemu širom Bosne i Hercegovine - izjavila je Steliana Nedera rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH.

Karin Lepp menadžerica Razvojne banke Vijeća Evrope kazala je da je ovo projekt visokog prioriteta za Banku kao promotora socijalne inkluzije osjetljivih kategorija stanovništva, poput osoba sa invaliditetom ili onih koje ne dobijaju adekvatnu podršku. Socijalni utjecaj planiranih investicija je visok, jer će doprinijeti boljoj opremljenosti odnosno boljim uslovima za pacijente i medicinsko osoblje, tj. većem komforu i dostojanstvenom tretmanu pacijenata tokom tretmana.

Ova faza projekta realizovana je kroz saradnju nadležnih bh. institucija, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Razvojne banke Vijeća Evrope (CEB), a u okviru Granta tehničke pomoći finansiranog od strane Slovak Inclusive Growth Account (SIGA) iz Slovačke Republike. U okviru projekta je razvijena projektno-tehnička dokumentacija za dvije psihijatrijske klinike u Federaciji BiH, kao i za četiri ustanove za zbrinjavanje lica sa mentalnim poteškoćama u Republici Srpskoj, saopćeno je. 

federalna.ba/Fena

rekonstrukcija psihijatrijske klinike
rekonstrukcija stadion Tušanj
0 20.07.2022 14:01
rekonstrukcija stadion Asim Ferhatović Hase - Koševo
0 27.05.2022 13:53
Kanton Sarajevo bob staza Trebević rekonstrukcija Vlada Kantona Sarajevo Vlada KS
0 21.04.2022 21:02
Zemaljski muzej rekonstrukcija
0 06.04.2022 10:10
USK finansijska blokada rekonstrukcija Vlada USK
0 13.02.2022 14:10