Dvije osobe ubijene, više od 80 povrijeđenih u nasilnim protestma na sjeveru Indije

Dvije osobe ubijene, više od 80 povrijeđenih u nasilnim protestma na sjeveru Indije

Dvije osobe su ubijene, a više od 80 je povrijeđeno u nasilnim protestima u gradu Haldwaniju na sjeveru Indije nakon vladine akcije rušenja gradske strukture koja je izazvala, kako ih naziva, nezakonite napade, saopćili su zvaničnici u petak.

Nasilje je izbilo u četvrtak kada su državni zvaničnici Utarakhanda krenuli da sruše imanje za koje je zvaničnik rekao da nije ni registrirano kao medresa ni kao mjesto za obavljanje islamskih molitvi, iako su ga neki lokalni stanovnici smatrali vjerskim objektom.

- Mogu potvrditi da su dvoje izgubili život, a tri osobe su ozbiljne povrijeđene. Više od 80 je zadobilo povrede zbog gađanja kamenicama, uključujući i neke policajce i novinare - kazao je visoki policijski zvaničnik Prahlad Narayan Meena.

Vandana, okružni sudija Nainitala u kome se Haldwani nalazi, kazao je na konferenciji za novinare da akcija rušenja i njene posljedice "nisu komunalni i i ne treba ih smatrati takvima".

Sumit Hridayesh, državni poslanik iz opozicione Kongresne stranke koji predstavlja Haldwani, rekao je da je nasilje rezultat "ishitrene akcije" administracije. Dodao je da je mještane tog područja, uključujući imame, trebalo uzeti u razmatranje prije početka pokretanja akcije.

Glavni ministar Utarakhanda Pushkar Singh Dhami, izjavio je da će vlada poduzeti "najstrožije mjere protiv izgrednika".

- Policiji su date jasne instrukcije da se striktno obračunava s neposlušnim elementima. Identifikuje se svaki izgrednik koji se upustio u paljevinu i gađanje kamenom. Nijedan izgrednik koji narušava harmoniju i mir neće biti pošteđen - navodi on u saopćenju.

Haldwani je drugi dan pod policijskim satom, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Indija protest
Indija izbori
0 19.04.2024 08:49
London Velika Britanija protest
0 13.04.2024 15:48
medicinari protest Banja Luka
0 12.04.2024 13:55
Pariz medicinske sestre protest
0 04.04.2024 21:24