Dva zlata za kadete Gruzije drugog dana Svjetskog prvenstva u džudu

Dva zlata za kadete Gruzije drugog dana Svjetskog prvenstva u džudu

Finalni blok drugog takmičarskog dana Svjetskog prvenstva u džudu za kadete ponudio je izuzetno zanimljive borbe, a najbolje svjetske kadetkinje i kadeti i danas su potvrdili da su se s razlogom našli na svjetskoj smotri koja je jučer počela u Sarajevu.

I danas su, kao i jučer, podijeljena četiri seta medalja, i to u kategorijama -48 kg i -52 kg za džudistkinje i - 60 kg i -66 kg za džudiste.

Prvu medalju selekciji Japana na SP-u koje se održava u Areni Hills na Ilidži donijela je Kano Miyaki. Ona je u kategoriji do 48 kilograma u finalu bila bolja od Šveđanke Tare Babulfath. Ambasador Japana u BiH Makoto Ito, nije krio oduševljenje zbog najsjajnijeg odličja za Miyaki, koje je joj je uručio upravo on. Bronze u konkurenciji do 48 kilograma osvojile su Nandin-Erdene Myagmarsuren (Mongolija) i Aydan Valiyeva (Azerbejdžan).

Titulom prvakinje svijeta u konkurenciji džudistkinja do 52 kilograma okitila se Italijanka Gaia Massimetti, dok se Sudgyona Rafkatova iz Uzbekistana morala zadovoljiti srebrom. Bronze su osvojile Anna Tieliegina (Ukrajina) i Yi-Hsi Shen (Kineski Taipei).

Treću medalju za Gruziju na SP-u u Sarajevu, ali prvu zlatnu, osvojio je Davit Kareli. Srebro je pripalo Rayu Kelvinu iz Francuske, a bronzama su se okitili Nizami Imranov (Azerbejdžan) i Talgat Orynbassar (Kazahstan).

Sjajnim ipponom već na samom startu finala kategorije do 66 kilograma Gruzijac Saba Samadashvili savladao je Uzbekistanca Shohjakhona Otaboeva i tako reprezentaciji svoje zemlje donio drugo zlato danas. Federico Bosis iz Italije i Dimitrios Giannopoulos iz Grčke osvojili su bronzana odličja u ovoj kategoriji.

Članovi kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine nažalost ni danas nisu uspjeli izboriti nastupe u finalnom bloku.

Takmičenje na Svjetskom prvenstvu nastavlja se sutra u 10 sati, kada su na rasporedu preliminarne borbe u kategorijama -57 kg i -63 kg za džudistkinje, te -73 kg i - 81 kg za džudiste.

Sutra je na programu i ceremonija svečanog otvaranja Svjetskog prvenstva u džudu za kadete Sarajevo 2022, a ona je zakazana za 15 sati, saopćio je Judo Sarajevo.

federalna.ba/Fena

džudo