Dva Amerikanca i jedan ruski državljanin među 20 pritvorenih na protestima u Gruziji
(Izvor: Fena/EPA)

Dva Amerikanca i jedan ruski državljanin među 20 pritvorenih na protestima u Gruziji

Dva američka državljana i jedan Rus bili su među 20 ljudi privedenih na protestima u Tbilisiju dok gruzijski poslanici trebaju raspravljali o zakonu o "stranim agentima" koji je izazvao političku krizu, izvijestila je u ponedjeljak ruska državna novinska agencija TASS.

Gruzijska opozicija pozvala je u nedjelju protivnike zakona da organiziraju cjelonoćni protest ispred parlamenta kako bi spriječili poslanike da uđu u ponedjeljak.

Gruzijski premijer Irakli Kobakhidze obećao je u nedjelju da će nastaviti sa usvajanjem zakona, nakon što su se protivnici zakona okupili na jednom od najvećih protesta viđenih od nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine.

TASS je prenio, pozivajući se na svjedoke, da je policija rano u ponedeljak počela da gura demonstrante od službenih ulaza u zgradu parlamenta, što je dovelo do tučnjave.

Zakon o "stranim agentima" zahtijeva od organizacija koje primaju više od 20 posto svojih sredstava iz inozemstva da se registruju kao agenti stranog uticaja ili se suočavaju sa kaznama. Vladajuća stranka kaže da je potrebno povećati transparentnost finansiranja nevladinih organizacija i zaštititi zemlju od vanjskog uplitanja.

Zapadne zemlje i gruzijska opozicija osuđuju ga kao autoritarnu mjeru i nadahnutu Rusijom. Kritičari ga upoređuju sa ruskim zakonom o "stranom agentu" iz 2012. godine, koji je korišten za proganjanje kritičara Kremlja Vladimira Putina.

Spor oko zakona se smatra ključnim za to da li će Gruzija, koja ima tradicionalno tople odnose sa Zapadom, nastaviti svoj zalaganje za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, ili umjesto toga graditi veze s Rusijom.

federalna.ba/Fena

Gruzija uhapšeni protesti parlament