Duterte optužio bogate zemlje za prekomjerno skladištenje anticovid vakcina
(Izvor: EPA/PPD HANDOUT)

Duterte optužio bogate zemlje za prekomjerno skladištenje anticovid vakcina

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte optužio je bogate zemlje da gomilaju vakcine protiv koronavirusa i to na uštrb siromašnih zemalja koje “čekaju mrvice“.

“Slika je mračna. Suša vakcina koju je izazvao čovjek hara siromašnim zemljama. Bogate zemlje gomilaju vakcine koje spašavaju živote, dok siromašne nacije čekaju mrvice. Oni sada govore o dodatnim, potpornim dozama vakcine, dok zemlje u razvoju razmatraju poludoze samo da bi preživjele“, rekao je Duterte video poruci upućenoj na 76. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Ističući kako je neravnopravna distribucija anticovid vakcina šokantna i sebična, Duterte je poručio da se takvo ponašanje bogatih ne može opravdati ni racionalno, ni moralno.

“Pandemija koronavirusa neće prestati ako se virus svugdje ne porazi. Vakcine su ključne za postizanje tog cilja", rekao je Duterte i pozvao razvijene zemlje da u potpunosti podrže COVAX, UN-ovu globalnu inicijativu za distribuciju vakcina.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je od početka pandemije osuđivala bogate zemlje zbog gomilanja vlastitih zaliha maski, medicinske opreme, a potom i vakcina protiv koronavirusa. SZO je uputio i apel da se do kraja godine ne počinje sa dodatnim trećim dozama vakcina u razvijenim zemljama, već da se masovnije vakcinišu ljudi u ostatku svijeta.

Filipinski predsjednik Duterte također je rekao da su i klimatske promjene otkrile različite ranjivosti zemalja širom svijeta i da je svijet sada na kritičnoj tački preokreta, gdje nečinjenje dovodi do kataklizmičnih posljedica za cijelo čovječanstvo.

On je kazao da Filipini prihvataju svoj dio odgovornosti i da će učiniti svoj dio kako bi spriječili kolektivnu katastrofu.

Vlasti Filipina ranije su najavile plan za smanjenje emisija stakleničkih plinova za 75 posto do 2030. godine. Duterte je uveo moratorij na izgradnju novih termoelektrana na ugalj i direktivu o istraživanju mogućnosti nuklearne energije.

federalna.ba/AA

Rodrigo Duterte vakcine Svijet
Svijet
0 17.10.2021 22:48
Svijet koronavirus Covid19 pandemija virus oboljeli novozaraženi zaraženi žrtve
0 17.10.2021 14:29
energija siromaštvo EU Svijet Evropa Europa
0 17.10.2021 13:53
globalno zatopljenje globalno zagrijavanje klima klimatske promjene Pariški klimatski sporazum Svijet
0 13.10.2021 13:46
Svijet energetska kriza
0 12.10.2021 21:20
Rodrigo Duterte vakcinacija
0 12.10.2021 14:35