videoprilog Amera Kovačevića (Dnevnik 2)

Duraković izabran za predsjednika Skupštine općine Srebrenica

U Srebrenici je na konstituirajućoj sjednici Ćamil Duraković izabran za predsjednika Skupštine općine. Tanka je linija od bojkota do preuzimanja mandata, a sve, kažu, u interesu građana.

Od bojkota izbora do koalicije i preuzimanja mandata u Srebrenici. Ćamil Duraković je izabran za predsjednika Skupštine općine tajnim glasanjem, od 20 odbornika dobio je 12 glasova. Ohrabruje ga, kaže, što su se nakon nekoliko pokušaja ipak uspjeli usaglasiti i da će ubrzo početi s radom.

“Ja sam predložen ispred koalicije Moja adresa Srebrenica na mjesto predsjednika Skupštine i vidjeli ste da je riječ o jednoj tijesnoj većini, kao političkoj poruci da ovdje postoji ta politička dominantnost, ali i postoji i spremnost na saradnju, što je s druge strane dobro”, kazao je Duraković.

Očekivala se, međutim, puna podrška, s obzirom na to da je jučer potpisan koalicioni sporazum između srpskog i bošnjačkog bloka. Na ovaj način konstituiran je sastav lokalne vlasti u kojoj nema opozicije. Ili možda ima?

“Vjerovatno svaki načelnik želi da ima poziciju – dakle, da nema opozicije. Međutim, vjerovatno to neće dugo trajati jer nemoguće je da se svih 21 odbornik složi oko svih stvari. Treba da postoji i konstruktivna opozicija, ali u svakom slučaju će ovakva situacija olakšati kako bismo na što jednostavniji donosili odluke koje su u interesu opštine Srebrenica i svih njenih građana”, navodi načelnik Mladen Grujičić .

Vijećnici su za zamjenika načelnika Općine Srebrenica izabrali Hamdiju Fejzića, koji je i u proteklom periodu obavljao tu funkciju. Uskoro se očekuje redovna sjednica Skupštine na kojoj će odbornici razmatrati rebalans budžeta.

federalna.ba

Ćamil Duraković
Srebrenica: Zaboravljeno obećanje Ćamil Duraković
0 10.06.2021 18:11
Ćamil Duraković Srebrenica Radio Federacije BiH Federalni radio
0 10.06.2021 18:01
Plenum Ćamil Duraković Mirsad Duratović Nenad Čanak Hariz Halilović Murat Tahirović Ratko Mladić
0 07.06.2021 22:14
Mirsad Duratović Ćamil Duraković Plenum Ratko Mladić Prijedor genocid Srebrenica
0 07.06.2021 21:41
Konjević Polje Fata Orlović nana Fata Orlović Ćamil Duraković Bisera Turković Srđan Puhalo crkva rušenje
0 05.06.2021 12:47