Duplantis: Samo sam želio zlato, nisam razmišljao o rekordu
(Izvor: EPA/Robert Ghement)

Duplantis: Samo sam želio zlato, nisam razmišljao o rekordu

Švedski skakač s motkom Armand Duplantis rekao je danas da je tokom finala Svjetskog atletskog prvenstva u Eugeneu razmišljao samo o pobjedi i jedinom zlatu koje mu nedostaje, a ne i novom svjetskom rekordu. Duplantis je već bio siguran osvajač zlata kada je iz drugog pokušaja pomjerio granicu svjetskog rekorda koji od danas iznosi šest metara i 21 centimetar.

Olimpijski šampion je tako za jedan centimetar popravio svjetski rekord koji je postavio u martu na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu.

Ovaj 22-godišnji Šveđanin je osvojio posljednju veliku titulu koja mu je nedostajala pošto je već prvak Evrope, olimpijski šampion i dvoranski šampion svijeta. "To je bilo nešto što sam zaista želio i što mi je bilo potrebno", rekao je Duplantis za BBC o jedinoj zlatnoj medalji koja je mu je nedostajala.

"Bio sam toliko zaokupljen pokušajem da pobijedim i osvojim zlato da, iskreno, o svjetskom rekordu nisam ni razmišljao. To mi tokom takmičenja nije ni padalo na pamet jer sam samo želio da pobjedim", naveo je Šveđanin. Upitan koliko još može da pomjera granicu svjetskog rekorda, Duplantis je naveo da "definitivno još ima prostora za to".

"Čini mi se da još nisam maksimalno iskoristio ono što mogu. Sve dok osjećam da mogu da pomjeram granice, motivacija će i dalje biti tu. Plus, zabavljam se radeći to", rekao je Duplantis.

Duplantis je u Eugeneu peti put u karijeri oborio svjetski rekord u skoku s motkom.

federalna.ba/Beta

Armand Duplantis atletika