Dunović i Nikšić izrazili saučešće povodom smrti generala Jovana Divjaka

Dunović i Nikšić izrazili saučešće povodom smrti generala Jovana Divjaka

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Milan Dunović i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić izrazili su saučešće povodom smrti bivšeg generala Armije Republike BiH, Jovana Divjaka.

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti Jovana Divjaka, generala Armije BiH. General Divjak dao je nemjerljiv doprinos u odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Zahvalni na svemu što je učinio za našu državu, njenu nezavisnost i očuvanje suvereniteta, čuvat ćemo sjećanje na njega kao velikog čovjeka i patriotu", navodi Dunović.

Prema njegovim riječima, posebna je bila i Divjakova posvećenost mladima, kojima je kroz svoju fondaciju "Obrazovanje gradi BiH", nesebično pomagao.

"Porodici i prijateljima Jovana Divjaka izražavam iskreno saučešće. Bila je čast poznavati ga", dodao je Dunović.

"Otišao je Jovan Divjak, naš čika Jovo. Bio je heroj, borac, humanista, Bosanac i Hercegovac u duši. Njegov gubitak je nenadomjestiv, njegov doprinos za samostalnost BiH nemjerljiv. Borio se za našu domovinu i njenu budućnost i u ratu i u miru. Iza sebe je u ratu i nakon njega imao hiljade svojih suboraca, koji su u njemu pronalazili utjelovljenje hrabrosti, oslonac i u najtežim trenucima", naveo je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Dodao je da Divjak sada iza sebe ostavlja i hiljade mladih Bosanaca i Hercegovaca koji su u njemu imali oslonac i podršku u svom školovanju, kako bi mogli nastaviti razvijati i graditi BiH nakon rata.

"Veličina i značaj Jove Divjaka za opstanak naše domovine su neopisivi. Nema riječi koje mogu opisati dubinu emocija koje osjećamo zbog njegovog gubitka. Generale, hvala ti za sve. Uvijek ćeš biti u našim srcima, sjećanjima. Vrijeme je da zauzmeš svoje mjesto u historiji, u legendi, zajedno sa najvećim sinovima i kćerima BiH jer tvoji lik i djelo jesu legendarni", istakao je Nikšić.

Jovan Divjak, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine preminuo je danas u Sarajevu je u 84. godini.

federalna.ba/AA

BiH Milan Dunović Nermin Nikšić Jovan Divjak Armija RBiH
Bodo Weber Plenum Slovenija BiH EU non paper
0 19.04.2021 21:34
koronavirus Covid19 cijepljenje cjepivo cjepiva tuzla BiH
0 19.04.2021 19:07
migranti migrantska kriza BiH USK
0 18.04.2021 13:00
žrtve koronavirus Covid19 pandemija entitet FBiH BiH oboljeli novozaraženi zaraženi
0 18.04.2021 12:40
žrtve koronavirus Covid19 pandemija entitet RS BiH oboljeli novozaraženi zaraženi
0 18.04.2021 12:38
crna hronika BiH Hadžići Binježevo saobraćajna nesreća nesreća žrtve
0 17.04.2021 21:33