Državno povjerenstvo za UNESCO BiH ponovno aktivno nakon četiri godine
(Izvor: Fena/MCP BiH)

Državno povjerenstvo za UNESCO BiH ponovno aktivno nakon četiri godine

Državno povjerenstvo za suradnju Bosne i Hercegovine s Organizacijom Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) održalo je u Sarajevu konstitutivnu sjednicu, nakon četiri godine stanke. Time je ponovno uspostavljen rad tog tijela i stvoreni uvjeti za realizaciju brojnih projekata.

Članovi Državnog povjerenstva za UNESCO, njih devetnaest, imenovani su na prijedlog državnih i entitetskih ministarstava nadležnih za pitanja iz domena rada UNESCO-a. Predsjednica Povjerenstva je ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak.

Državno povjerenstvo za suradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-om je savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH, a njegova uloga je razmatranje pitanja međunarodne suradnje Bosne i Hercegovine i UNESCO-a u oblastima obrazovanja, znanosti, kulture i informiranja.

Povjerenstvo, također, vrši razmjenu iskustava i znanja u tim oblastima te informira institucije i organizacije u zemlji s ciljevima i aktivnostima UNESCO-a. Posebna pozornost posvećuje se očuvanju i promicanju dobara pod zaštitom UNESCO-a, te pripremi nominacija za Listu svjetske baštine UNESCO-a, Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, Međunarodni registar Pamćenje svijeta i drugo.

- UNESCO je, u proteklom razdoblju, pružao značajnu potporu BiH realizacijom brojnih projekata i aktivnosti. Osnovni modalitet suradnje i komunikacije s tom organizacijom građani i organizacije iz Bosne i Hercegovine mogu ostvariti posredstvom Državnog povjerenstva za UNESCO BiH. Uspješna implementacija UNESCO programa i aktivnosti u BiH olakšana je postojanjem Regionalne UNESCO ureda u Veneciji i uredom u Sarajevu, s kojim Državno povjerenstvo za UNESCO BiH ostvaruje jako dobru suradnju - saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

federalna.ba/Fena

UNESCO nastavlja
Turska Pamukkale UNESCO priroda
0 02.04.2024 10:04
UNESCO Međunarodni dan maternjeg jezika
0 21.02.2024 10:51
UNESCO Vijeće ministara Bosne i Hercegovine
0 22.01.2024 21:34