Državni tajnik SAD-a Blinken putuje u posjetu Ukrajini i Njemačkoj
(Izvor: EPA-EFE/MAST IRHAM)

Državni tajnik SAD-a Blinken putuje u posjetu Ukrajini i Njemačkoj

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Antony Blinken putuje u zvanične posjete u Ukrajinu u Njemačku, a glavna tema njegovih razgovora biće rusko gomilanje vojske na ukrajinskoj granici i načini mirnog prevazilaženja krize u toj regiji.

Glasnogovornik Pentagona Ned Price saopćio je da Blinken u Ukrajinu putuje sutra kako bi se sastao s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskiyem i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Kulebom u nakani da potvrdi američku privrženost zaštiti ukrajinskog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti.

Price je kazao da će Blinker razgovarati i sa osobljem američke ambasade u Kijevu i razmotriti planove za diplomatsko osoblje u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

Dan kasnije, američki državni tajnik Blinken otputovat će i u Berlin kako bi se sastao s američkim saveznicima razgovarao o pregovorima sa Rusijom i strogim sankcijama u slučaju da se Rusija odluči za napad na Ukrajinu.

“Blinken će se u Berlinu sastati i sa njemačkog ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock, kao i sa šefovima diplomacija Velike Britanije, Francuske i Njemačke koje sa SAD-om čine takozvanu Transatlantsku četvorku“, kazao je Price.

federalna.ba/AA

Antony Blinken SAD Ukrajina Njemačka
Ukrajina suđenje ratni zločin
0 20.05.2022 13:33
twiiter Ukrajina rat Rusija dezinformacije
0 20.05.2022 13:20
Andrej Ševčenko Ukrajina
0 20.05.2022 11:35
Ukrajina Volodimir Zelenski Donbas
0 20.05.2022 08:28