Države u Australiji se bore s požarima dok temperature rastu
(Izvor: Ilustracija/EPA)

Države u Australiji se bore s požarima dok temperature rastu

Vatrogasci u australskim državama Viktorija i Tasmanija bore se s požarima na više lokacija, dok su vlasti tražile od ljudi da napuste pogođena područja, objavili su lokalni mediji u četvrtak.

Lokalne vlasti u Viktoriji upozorile su ljude koji žive u Bayindeenu, Buangoru, Glenlogieu, Middle Creeku i Mount Coleu da odmah odu jer se vatra širi okolnim područjima.

Portparol Državnog kontrolnog centra Luke Hegarty rekao je da se požar širi zbog ekstremnih vremenskih prilika, odnosno visokih temperatura i vjetrova.

Za sada nema prijavljenih žrtava iz bilo kojeg dijela pogođenih područja u državi.

Na ostrvu Tasmanija, lokalna vlada je izdala je hitno upozorenje stanovnicima na požare i pozvala ih da odmah potraže sklonište.

"Očekuje se da će nekontrolisani požar u zajednici Dee i okolini dovesti u opasnost živote i uništiti domove", navodi se u saopćenju objavljenom na web stranici Tasmanije.

Dodaje se da vatrogasci intervenišu na gašenju više šumskih požara širom južne Tasmanije i da je na nekim mjestima, uključujući jezero Bradys, vatra izmakla kontroli.

“Imamo oko 20 letjelica, kao i 12 posada iz Sustainable Timber Tasmanije i deset ekipa Tasmania Fire Service na zemlji koji pokušavaju obuzdati vatru”, rekao je zamjenik glavnog službenika Tasmania Fire Service (TFS) Matt Lowe.

Dodao je da požar nije stavljen pod kontrolu, te da se ekipe nose sa teškim uslovima zbog jakog vjetra i suve vegetacije.

Vlasti su zatvorile puteve prema pogođenim područjima i pozvale ljude da ih izbjegavaju.

federalna.ba/AA
Australija požari