videoprilog Maje Popović (Federacija danas)

Drugi dan imunizacije stanovnika KS-a starijih od 75 godina

Nastavlja se masovnija imunizacija starijih u sarajevskoj Zetri. Svi su zadovoljni - i građani, i medicinski tehničari, sve protiče u najboljem redu.

Bez čekanja i gužvi u sarajevskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” protiče drugi dan vakcinacije starijih osoba. Građani nemaju nikakvih primjedbi, a raspoloženje je evidentno. Potvrdili su to i u anketi Federalnoj televiziji:

Zadovoljan sam, prezadovoljan da sam javio odmah supruzi i kćerki. Toliko su sretni, nisu vjerovali da sam tako brzo završio.

Imam 80 godina, vakcinisala sam se evo. Fino je organizovano, super, nisam ni osjetila.

Ovo je fantastično.

Vakcinacija je jutros, kao i jučer, počela 15 do osam. Dobna skupina koja se danas vakciniše su građani koji imaju više od 75 godina.

 -Do sada nije bilo nikakvih neželjenih nuspojava. Jučer je bilo oko 472 ljekarska savjeta, danas će možda biti i više. Danas je planirano da uradimo oko 1.500 vakcinacija. Jučer je bilo predviđeno 500, uradili smo 1.162 – navodi Ademir Spahić, glavni medicinski tehničar u JU Domovi zdravlja KS-a.

Prije početka vakcinacije održane su probe, što je rezultiralo odličnom saradnjom s građanima. Međutim, ono što je najbitnije jeste održati kontinuitet. Zasad imamo obećanje od nadležnih da će još vakcina stići.

- Imamo obećanja, imamo najavu za dolazak većeg broja doza. Ovim tempom između hiljadu i dvije hiljade doza to je četiri do pet dana. To je ovih 10.000 doza što je ostalo. U skladu s dolaskom novih doza mi ćemo se tako operativno ponašati na terenu u smislu spuštanja dobne granice, širenja zdravstvenih kategorija i pravilne imunizacije od prvog do zadnjeg koraka – ističe Arman Šarkić, portparol JU Domovi zdravlja KS-a.

Veliku pomoć starijim osobama pružaju i volonteri Crvenog krsta.

- Naša glavna dužnost je bila da pomognemo građanima da prođu čitav postupak vakcinacije, tj. od pregleda, vakcinacije i opservacije i otpusta – objašnjava Deni Trumić, volonter u Crvenom krstu Centar Sarajevo.

Osoblje opet apeluje na stanovništvo da dolazi u zakazanim terminima, jer nema potrebe da se dolazi ranije, s obzirom na to da vakcina ima dovoljno.

Svako ko se prijavio putem aplikacije u datom terminu ga čeka vakcina.

federalna.ba

vakcinacija vakcinisanje vakcina imunizacija
koronavirus Covid19 covid-19 Covid 19 covid_19 COVID vakcinacije masovna vakcinacija vakcina vakcinacija nabavka vakcina
0 06.05.2021 16:28
vakcina vakcinacija imunizacija Tuzlanski kanton Zavod za javno zdravstvo TK
0 05.05.2021 17:12
vakcinacija Sarajevo
0 05.05.2021 12:55
vakcina vakcinacija cjepivo cijepljenje koronavirus Covid19 pandemija Srbija Aleksandar Vučić
0 05.05.2021 10:38