Drugi dan Festivala 'Slovo Gorčina' završio nastupom Bože Vreće na Radimlji

Drugi dan Festivala 'Slovo Gorčina' završio nastupom Bože Vreće na Radimlji

U sklopu drugog dana Festivala kulture "Slovo Gorčina" u Stocu je u subotu upriličeno otvaranje izložbe ''Reject'', grafičara Denisa Haračića, dodijeljena je nagrada ''Plavo svitanje'', koju je dobila Zerina Čopra, te je na kraju večeri nastupio Božo Vrećo.

Haračić je posjetiteljima predstavio sve one elemente na kojima počiva njegov dosadašnji stvaralački opus, koji karakterizira višeslojnost, posebno kada dovodi u pitanje neke bazične postavke moralnog kodeksa društva.

Međutim, Haračić ne zanemaruje ni vlastite namjere, želje i kroz svojevrsni umjetnički introspektivni prikaz u autoportretima publici jasno stavlja do znanja da pojedinac najprije mora za okosnicu odabrati svoju osobnost, priopćeno je s Festivala kulture ''Slovo Gorčina''.

''Slovo Gorčina'' njeguje tradiciju i povijest i na tom tragu razdoblje bosanskog srednjovjekovlja prikazano je kroz izložbu Muzeja bosanskog srednjovjekovlja ,''Povelje bosanskih vladara i vlastelina''. O toj temi je također održan okrugli stol ''Naslijeđe bosanskog srednjovjekovlja'' na kojem je dr. Erma Ramić-Kunić publici približila važnost sakralnih tekstova u srednjovjekovnoj Bosni iz aspekta filologije, dok su dr. Enes Dedić, znanstveni suradnik na Institutu za historiju UNSA i dr. Gorčin Dizdar podsjetili i uputili prisutne na neke važne odrednice kada se govori o ovom razdoblju.

Nakon toga, u okviru posebnog ciklusa ''In memoriam'' programa predstavljen je lik i djelo nedavno preminule književnice i profesorice Dubravke Ugrešić.

O njoj su govorili spisateljica Lejla Kalamujić, urednica i književnica Kristina Ljevak te književna teoretičarka i kritičarka Merima Omeragić, inače bliska prijateljica Ugrešićeve, s kojom je napisala knjigu ,''Brnjica za vještice''. Razgovor je bio sazdan od fragmenata iz života ove velike autorice, uz nezaobilazne osobne priče i trenutke.

U okviru Festivala predstavljena je knjiga ''Mak i bosnistika'', autorice Elmedina Maglajlija Hodžić, koju  su predstavili Edim Šator, Mehmed Pargan i Gorčin Dizdar.

Festival je također ugostio pisca suvremene mađarske i srpske književnosti, koji živi u Novom Sadu, Laszla Vegela.

Na nekropoli stećaka Radimlja dodijeljena je posebna festivalska nagrada ,''Prije svitanja'', koja se naslanja na scenu iz istoimenog kultnog filma. Riječ kojom su se sudionici trebali inspirirati ove godine bila je – oblutak. Nagradu je dobila Zerina Čopra, a pohvaljen je Muhamed Hamo Elezović, poznati stolački pjesnik.

Nakon dodjele nagrade, publika je uživala u obraćanju, osobenom smislu za humor, ali i pjesničkim crticama doajena, akademika Abdulaha Sidrana. 

Na samom kraju festivalskog dana, nastupio je Božo Vrećo pred gotovo tisuću posjetitelja na nekropoli stećaka Radimlja.

federalna.ba/Fena

Slovo Gorčina