Razgovarala Aida Hasanbegović

Dragan Markovina: Treba pustiti Mostarce da se sami bave svojim gradom

Dragan Markovina, profesor, historičar i publicista iz Splita - nakon svih dešavanja u Mostaru, poslije lokalnih izbora i imenovanja gradonačelnika i Gradskog vijeća, poručio je da će se, nažalost, Mostar veoma brzo vratiti u kolotečinu. U intervjuu za Federalni radio kazao je da je jedina realnost da HDZ i SDA nastave sa svojom koalicijom, jer jedni bez drugih ne mogu ništa. Ne vidi da su vijećnice Naše stranke pogriješile što nisu odustale od principijelnog građanskog stava.

Nakon 12 godina, 3 produžetka sjednice, kršenja Statuta grada, intervencije OHR-a, uz tanku pobjedu od jednog glasa, Mostar je u ponedjeljak dobio novog gradonačelnika. Mario Kordić nakon 16 godina zamijenio je Ljubu Bešlića. Odblokirani su izbori, sve se svodilo na puku matematiku. Da li svako drugo rješenje ne bi odražavalo realnost?

Ovo jeste realnost, nažalost, grad je u jednoj vrsti zarobljenosti nacionalističkih koncepata koji očito mahom podržavaju većinski građani, mislim da je propuštena velika prilika na izborima da neka treća ili četvrta opcija postigne bolji rezultat, pa i bolji rezultat ovih građanskih stranaka, pa i bolji rezulta od inicijative Pravo za grad koja se bavila konkretnim životnim komunalnim problemima grada, to me je razočaralo, mada nisam bio prevelik optimista.

Da li je bilo nerealno očekivati da će HDZ i SDA glasati za kandidata BH bloka?

Mi ne možemo govoriti o BH. bloku što se tiče Mostara, već SDP-a i Našoj stranci. SDP je napravio nedopustivu zamisao da krene sam raspravljati i sudjelovati u nečemu zašto nije bilo potrebno. HDZ i SDA vladaju gradom zadnjih 12 godina, potpisuju proračun, ništa jedni bez drugih nisu radili. HDZ upravlja jednim, SDA drugim dijelom grada. Ne vidim potrebu da je SDP, kao lijevo građanska stranka, trebao ulaziti u koaliciju sa nacionalnim strankama, a napravili su to samo s jednom. Zamisao o rotaciji u startu je bio osuđen na propast. Naša stranka je ostala principijelna i dobila čitav niz napada da ne glasa ni za jednog kandidata,

Vjerujete li da je jedina moguća opcija za normalno funkcioniranje Gradskog vijeća zajedništvo SDA i HDZ-a?

Ja vjerujem da je to najgora, ali najrealnija opcija. Ne možete ni u jednoj situaciji isključiti te stranke. Jer ako vi pokušate, kao što je bio sada slučaj saradnje protiv HDZ-a, napravit ćete samo međunacionalne tenzije u gradu kojih sada zaista nema. S obzirom da za sve odluke treba dvotrećinska većina, ta vlast neće imati nikakav ozbiljan efekat.

Da li je u ovom trenutku moguć balans između etničkog i građanskog u kontekstu rješavanja onih problema koji su zajednički svim Mostarcima: neuređenost u komunalnom sistemu, deponija Uborak, urbanistički urbicid itd. ?

Treba pustiti Mostarce da se sami bave svojim gradom. Treba prestati gledati i ponašati se kao da je to grad slučaj, prestati reflektirati lokalne odnose na državnu i federalnu razinu. Ako se stvori tenzija i histerija stvara problem da se ne bavimo lokalnim i konkretnim problemima, kolektorom za Neretvu, bespravnom gradnjom, zapuštenim parkovima, što, nažalost, u raspravama nitko ne spominje.

Nema slaganja oko prošlosti, može li biti minimum konsenzusa za rješavanje svakodnevih problema o kojima govorite? Kakav postizborni scenarij se može očekivati?

Problem je što su HDZ i SDA koji su neupitno vladali svatko svojim dijelom grada, dozvolili i podstakli devastaciju Mostara. Prošetajte bilo kojom stranom, vidjet ćete napravljene zgrade od nekoliko spratova nad rijekom koje su devastirale vizuru grada, ubac se veliki automobilski promet u ceste u kojima nem mjesta, a sve za veliki profit. Ako te dvije stranke nastave insistirati na takvoj vrsti odnosa prema prostoru gradu nema šanse da se izađe iz zapuštenosti urbanog planiranja, kaže Markovina.

Oštre reakcije i kritike na račun Naše stranke i vijećnica Irme Baralije i Boške Ćavar. Šta bi se desilo da su glasale kao vijećnici SDP-a za kandidata Koalicije za Mostar? Kakav je Vaš stav?

Dogodilo bi se da bi kandidat Koalicije za Mostar postao gradonačelnik da je dobio ta dva glasa. Ubili bi svaku nadu u budućnosti za neku realnu alternativu i u operativnom smislu bi dobili međunacionalne tenzije. Isključili bi HDZ koji je dobio ogroman broj glasova i koji kontrolira jedan dio grada posljednjih 30 godina. Kako ćete tamo upravljati? Nikako.

Kakvo ponašanje se može očekivati od Hrvatske republikanske stranke čija su tri glasa itekako doprinijela pobjedi Kordića?

Glas za Kordića ne znači da su u ljubavi sa HDZ-om sa kojim ova stranka ne misli ulaziti u bilo kakve koalicije ili kadrovsku trgovinu.

Oni su samo iz nacionalnih interesa i cijele situacije glasali za Kordića. Oni neće biti u dobroj saradnji sa HDZ-om, koji ih je napadao u kampanji. Oni su zauzeli mjesto devedesetke nakon što su pristupili HNS-u. Mislim da HDZ prvi put unutar nacionalističke opcije ima ozbiljnu konkurenciju. Siguran sam da, ako HDZ ostane na istoj politici, da će podrška republikacima rasti i prvi put možda imamo naznaku pluralizacije da se i ostvari.

Vlast ne želi uvesti elektronsko glasanje, ostavljajući prostor za manipulacije. U nedjelju imamo ponovljene izbore u Srebrenici i Doboju zbog izbornih nepravilnosti. Tehničko pitanje postaje prije svega političko. Postoji li politička volja da se izmijeni Izborni zakon i uvede elektronsko glasanje?

Ne postoji iz dva razloga. Nikome ne odgovara, čak i da je BiH normalna zemlja koja nije prošla rat, jer ne mogu manipulirati i krasti glasove, što sada mogu jednostavno sa biračkim odborima. Drugo, nitko ne želi da se realizira Aneks Daytona o povratku prognanih i izbjeglih. Ako se uvede elektronsko glasanje, onda će svatko moći glasati bez obzira gdje živi, a onda bi se radikalno promijenila gradska vijeća i državna vlast. Ovi što vladaju 25 godina, to neće dopustiti.

Da, očito to bi djelovalo suicidno za one kojima odgovara ovo stanje.

Nedavno je Parlament BiH usvojio inicijativu zastupnika Naše stranke Damira Arnauta kojom se od općina i gradova širom BiH traži da budu zamijenjeni nacistički i fašistički nazivi ulica, škola i drugih javnih površina. Smatarate li da će doći do realizacije ove inicijative?

Imamo problem što vodeće nacionalne stranke među Srbima i Hrvatima otvoreno zagovaraju revizionizam i glorificiranje ratnih zločinaca i ideologa zločina iz Drugog svjetskog rata, a dobrim dijelom i iz ratnih devedestih. Očekivati od HDZ-a, SNSD-a, SDS-a da to izglasaju, nemoguće je. Očekivati je da će to podržati građanske stranke prilično je sigurno. Ostaje nam pitanje SDA, ako to ona podrži, može proći. Međutim, ono što ja pratim iz medija koji su bliski toj stranci, postoji jedna vrsta revolta prema toj ideji i pokušaja da se kaže da suradnici okupatorske vlasti koji dolaze iz muslimanskog konteksta tog doba poput Busuladžića ili Đoze, ne mogu svoditi na razinu Mihailovića, Luburića i sličnih, što je za mene problem.

Dragan Markovina Federalni radio Radio Federacije BiH Mostar
sport Federalni radio
0 05.03.2021 18:18
Borut Pahor Federalni radio
0 05.03.2021 17:51
koronavirus Vlada FBiH Federalni radio
0 05.03.2021 17:48
Vijesti u 17 Federalni radio
0 05.03.2021 17:44
radio Federalni radio Radio Federacije BiH Natura magazin priroda zdravlje
0 05.03.2021 15:04