videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

Dragan Čović: Ne bojim se sankcija, to vrijeme je prošlo

Vijeće ministara BiH mora osigurati sredstva za izbore, saopćili su iz Ureda visokog predstavnika u Sarajevu. Uslijedilo je ovo nakon što jučer Vijeće ministara nije raspravljalo o tački koja se tiče izdvajanja sredstava za Opće izbore BiH, jer su ministri iz HDZ-a glasali protiv uvrštavanja te tačke na dnevni red. Lider HDZ-a Dragan Čović iz Tuzle je poručio da se svjesno stvara klima da neko nešto opstruira ili blokira, uz pritisak o sankcijama.

A osim Američke ambasade, odluku ministara iz HDZ-a na zvaničnom Twitter profilu komentirala je i oštro reagirala ambasada Velike Britanije.

I nakon što je poslije sastanka u HDZ-u u Tuzli, koji je bio zatvoren za snimateljske ekipe, izašao pred novinare i obrazložio donošenje ovakve odluke i aludirajući na reakcije dodao da nas niko ne treba učiti demokratiji na takav način, Dragana Čovića smo pitali zašto su onda reagirale Britanska i Američka ambasada?

„Pitajte njih, nemojte mene pitati“, rekao je.

Nemalo poslije toga se predomislio i poručio da on zapravo želi da Bosna i Hercegovina opstane i bude evropska, jer je ona i njegova domovina, ali da neće dozvoliti da neko brutalno krši Ustav i zakon. Moguće sankcije mu ne zadaju nikakav problem.

„Da se plašim bilo čijih sankcija, ne bih stajao ispred vas ovdje. To je davno prošlo vrijeme, što se mene tiče, tako da svi ti koji pokušavaju pritiskom urediti odnose u Bosni i Hercegovini su na krivom putu“, poručio je Čović.

Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, u petak dolazi u Bosnu i Hercegovinu, gdje će se susresti s najvišim državnim zvaničnicima i razgovarati o osiguravanju sredstava za izbore. Čović ne vidi boljitak na polju izbora u ovom susretu.

„S obzirom na to da postoje političke opcije, u Sarajevu, prije svega, mislim na SDA, a drugi su se tome priklonili da ne budu proglašeni izdajicama, mislim da će ostati status quo što se tiče Izbornog zakona”, ocjenjuje Čović.

Nadalje, Čović smatra da svako ko voli ovu zemlju ne smije pasti na bilo čije pritiske na bilo koji način.

federalna.ba

Dragan Čović Izborni zakon Tuzla
Izborni zakon Vehid Šehić Šemsudin Mehmedović Milan Dunović Mira Pekić
0 05.06.2023 20:56
Tuzla požar
0 02.06.2023 09:27
Dragan Čović Nermin Nikšić Milorad Dodik sastanak
0 01.06.2023 15:50