dr. Ilijaz, 11.07.2023.

Priča o ratnom srebreničkom hirurgu, sada profesoru Ilijazu Pilavu, koji je sa svojim narodom preživio sve golgote od prvih dana opsade iprvog oslobođenja Srebrenice, preko formiranja Ratne bolnice do priključenja koloni koja će ući u proboj do slobodne teritorije nakon jula '95. 

Potresne ispovijesti profesora Pilava i njegovih kolega, teških ranjenika koje su srebrenički ljekari operirali bez anestezije, svjedočenja ljudi koji su preživjeli masakr u Srebrenici 12. aprila 1993., vode vas kroz godine opsade, gladi i stradanja Srebrenice. Sam dr Ilijaz svjedoči o prvim hirurškim potezima napravljenim u šumi, o svojim dilemama u ratu, mentalnoj i fizičkoj potpunoj iscrpljenosti u jednom trenutku, o najtežim odlukama koje ga i sada tište i zbog kojih se do danas propituje. Reći će također i šta je značilo biti među pet ljekara u mjestu u kojem se u jednom trenutku skupilo 60.000 ljudi, ko je bila Gracijela, kako se sjeća pada helikoptera u Žepi gdje će među živima pronaći svog druga dr Dževada Džananovića. Upravo dr Džananović prvi put će govoriti u filmu o padu helikoptera i susretu sa Ilijazom. Oba će doktora izgubiti braću u koloni smrti, što je dio filma sa izuzetno teškim svjedočenjima, pa io ranjenicima pred koje dolazi Mladić i što je ujedno ulaz u život sa stalnim stremljenjem – obrazovati se I obrazovati srebreničke potomke, kao najbolji odgovor zlu I  stvarni temelj srebreničke budućnosti. 

Dokumentarac je ovo koji opominje, koji, kako sam dr Ilijaz  ističe, potvrđuje da se “granice nemogućeg ipak mogu pomjerati”, dokumentarac koji će predpremijeru imati u Memorijalnom centru Potočari 10. jula u 19.00 sati, uz televizijsku premijeru na Federalnoj televiziji 11. jula u specijanom programu povodom godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici. Za fim govore i dr Fatima Dautbašić Klempić, Abduselam Đozić Đozo, Nedžib Delić, Nesib Burić, Hamdija Fejzić, Hasan Hasanović i drugi.

Na filmu su uz autoricu Elmu Kazagić radili i producent Edin Lonić, snimatelj Almir Čaušević, ton majstor Boris Kragulj, montažer Jasmin Nalo. 

federalna.ba

Dr. Ilijaz genocid u Srebrenici elma kazagić Srebrenica
NSRS Igor Crnadak Srebrenica
0 22.05.2024 13:36
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38
Denis Bećirović Ujedinjene nacije rezolucija Srebrenica pomirenje
0 22.05.2024 08:10