Donji dom češkog parlamenta usvojio prijedlog zakona o istospolnom braku

Donji dom češkog parlamenta usvojio prijedlog zakona o istospolnom braku

Prijedlog zakona o istospolnom braku u Češkoj usvojen je u četvrtak u donjem domu parlamenta, ali da li će postati zakon neizvjesno je nakon općih izbora za manje od šest mjeseci.

Zakon traje tri godine u parlamentu i razdvaja parlamentarne frakcije jer su poslanici glasali za i protiv u svojim strankama.

Otprilike polovina zemalja Evropske unije ima zakone o istospolnim brakovima. U Češkoj, istospolni parovi mogu sklapati registrovana partnerstva od 2006. godine, javlja Reuters.

Kritičari kažu da je taj korak uklonio neke prepreke, ali istospolne parove ne stavlja ravnopravno s heteroseksualnim parovima, posebno u pravnim pitanjima, poput usvajanja djece ili imovinskih prava.

Novi nacrt zakona, koji je usvojen u prvom čitanju, a koji će biti prosljeđen na raspravu u odboru prije konačnog glasanja, izmijenjuje i građanski zakonik navodeći da je brak zajednica "dvije osobe", umjesto "muškarca i žene" u sadašnjoj verzija.

Protivnicima koji su htjeli odbaciti zakon nedostajalo je šest glasova među 93 prisutna parlamentarca.

Na istoj sjednici, suprotan prijedlog je takođe prošao početno glasanje. Njegov cilj je da Ustav zemlje potvrdi da je brak muškarca i žene zaštićen zakonom.

Budući da zakoni moraju proći i kroz gornji dom, Senat, a da bi ih predsjednik potpisao da bi postali zakon, neizvjesno je ima li dovoljno vremena da bilo koji od ta dva dođu do konačnog glasanja prije izbora 8. i 9. oktobra.

federalna.ba/Fena

Češka