videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Centru za djecu s posebnim potrebama u Visokom doniran logopedski aparat

Obuhvatajući općine Kakanj, Visoko, Breza, Vareš i Olovo, Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama u Visokom koristi preko 75 djece.

Besplatne usluge centra ovoj djeci pomažu da preovladaju poteškoće sa kojima se susreću u društvu. Među njima su i govorne poteškoće zbog čega im je bio neophodan logopedski aparat kojeg su danas dobili zahvaljući prijateljima Centra.

Aparat vrijednosti 5.000 maraka, koji Centar nije u mogućnosti sam nabaviti, od velike je važnost za više od 75 korisnika, ali i drugu djecu kojoj je potreban.

- Taj aparat je doniran, on će pomoći radu na području ove općine za djecu koja idu u školu, a mogu doći kod nas ako imaju neke govorne probleme. Moći ćemo primiti neke nove korisnike - objašnjava Nurđehan Šahinović, direktor JU Centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama ZDK.

Važnost socijalnog djelovanja, donatori Tvornica cementa Kakanj, smatraju obavezom kompanija koje ostvaruju veliki profit. Od primitka molbe Centra do kupovine aparata trebalo im je nešto manje od tri dana.

- Mislim da bi se našim primjerom trebali voditi svi. To je nešto gdje bismo svi trebali biti jedinstveni, tu različitih pogleda ne bi smjelo biti. Radi se o ranjivoj kategoriji i ljudima koji žive pored nas. Moramo pomoći da budu što ravnopravniji članovi zajednice - kazao je Izudin Neimarlija, izvršni direktor Tvornica cementa Kakanj.

A najveću korist imat će logopedi i djeca kojima će proces učenja biti olakšan.

- Logopedski digitalni aparat, višenamjenski aparat u mnogome će pomoći i poboljšati kvalitet logopedskog tretmana, samim tim jer možemo ga koristiti na više načina – ističe Ajla Vrškić-Dedić, logoped i audiolog JU Dnevni centar za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Visoko.

Ovakav aparat na nivou Zeničko-dobojskog kantona trenutno posjeduje još samo centar u Zenici iako je njegova primjena sve potrebnija.

federalna.ba

logopedi ZDK Visoko