videoprilog Adle Dizdar-Hodžić (Federacija danas)

Donijeli su nam zlato i bronzu iz Češke - bez tartan staze, uzletišta, svlačionice...

Škola atletike Mostar stara je tek 3 godine, a djeca koja je pohađaju su se već, uz niz medalja s državnih takmičenja i prvenstava, okitila i evropskim. Na prošle sedmice završenim Evropskim atletskim igrama za djecu do 16 godina osvojili su jednu zlatnu i jednu bronzanu medalju. Na prvenstvu su sudjelovali i mladi atletičari iz Tuzle i Trebinja, u koje su također otišle dvije medalje. Ekipa naše televizije posjetila je trening Škole atletike Mostar, prvi nakon povratka iz Češke.

Radost odmah nakon skoka jer bilo je jasno – preskočivši 138 centimetara, 11-godišnji Afan Koso za svoju je zemlju u skoku uvis uzeo zlato.

„Držati zastavu BiH je čast i ponos i želio bih u budućnosti da nastavim tako“, kazao je on.

Zadovoljstvo ostvarenim rezultatom, bronzom u disciplini skok udalj, ne krije ni 14-godišnja Emina Đulić: „Bila sam jako zadovoljna i presretna što sam se našla na postolju. Sav trud isplatio se na kraju“.

Šest je atletičara iz mostarske škole sudjelovalo na prvenstvu. Velika je to brojka, baš kao i svaki pojedinačni uspjeh, ako se uzme u obzir činjenica da Škola postoji tek tri godine i da treniraju na prilično zapuštenom prostoru, bez tartan staze, uzletišta, svlačionice...

„Sve reprezentacije na takmičenju – njihova djeca sigurno imaju  sve osnovne uslove za bavljenje atletikom i samim tim naše dvije medalje dobijaju na težini, kad znamo iz čega smo došli, odakle, u kakvim uslovima“, govori Armin Duzić, osnivač Škole atletike Mostar.

Ovaj entuzijasta želio je popularizirati atletiku među djecom u Mostaru, sport kojeg godinama skoro da i nema: „Iskreno, slabo ko je vjerovao da će škola opstati, na osnovu cjelokupne priče o atletici u Mostaru, infrastrukturi...“.

Ne samo da je opstala već se u Školu, kao što je slučaj u ovoj novoj sezoni, upisuje sve više djece. Rezultati su očiti. Škola, odnosno djeca koja je pohađaju, svoj maksimum daje. Sad samo još da Grad njima nešto da.

„Mislim da bismo uz atletski stadion, tartan stazu, uzletište... mogli napraviti još bolje rezultate“, poručuje bronzana Đulić.

federalna.ba

 

Škola atletike Mostar Mostar atletika Afan Koso Emina Đulić Armin Duzić