Prvi predsjednik SAD u historiji koji je osuđen za neko krivično djelo
(Izvor: EPA-EFE/PETER FOLEY)

Prvi predsjednik SAD u historiji koji je osuđen za neko krivično djelo

Američki sud proglasio je bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa krivim po 34 tačke opštužnice u vezi sa falsifikovanjem poslovnih podataka radi prikrivanja afere sa glumicom u "filmovima za odrasle" Stormy Daniels.

Trump, koji je u tišini saslušao odluku porote, prvi je predsjednik SAD u istoriji koji je osuđen za neko krivično djelo. On je rekao da je suđenje "namješteno i sramno". "Ovo je sramota. Suđenje je bilo namješteno, a sudija je korumpiran", izjavio je Trump nakon što je proglašen krivim.

Trump je dodao da će "prava presuda" biti izrečena 5. novembra, na predsjedničkim izborima u SAD. Portparol Advokatske kancelarije Bijele kuće Ian Sams istakao je da Bijela kuća poštuje vladavinu prava i da nema dalji komentar.

Administracija predsjednika SAD Joe Bidena saopštila je da odluka porote pokazuje da "niko u Americi nije iznad zakona".

Predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD Michael Johnson nazvao je odluku porote "sramnim danom u istoriji", uz napomenu da će Trump pobijediti u žalbenom procesu.

federalna.ba

Donald Trump presuda
Donald Trump Volodimir Zelenski
0 20.07.2024 08:50
Victor Orban izjava Donald Trump napad
0 19.07.2024 11:38
Amra Kahrimanović presuda nezadovoljstvo žalba
0 17.07.2024 10:35