Don Ledić za D2: Samo ako smo zajedno, tvorimo jednu prekrasnu sliku

O radosti Uskrsa, periodu praštanja i dobrih djela – za Dnevnik 2 je govorio don Anto Ledić, novotravnički župnik.

Ako su blagdani jedini dani kada sebe preispitujemo – onda je to nažalost, kazao je don Ledić: „Na radost je svima nama što su to doista dani kada možemo sami sebe preispitivati koliko se smo ostvarili koliko smo ostvarili ono za što smo se pripremali da bismo proslavili blagdane. Lijepo je nadbiskup Tomo Vukšić naglasio da ovo vrijeme korizme, posta, pokore i milosrđa kod katolika jeste i vrijeme za pravoslavce i za muslimane. Doista bismo trebali vidjeti s kakvim ćemo plodovima izići nakon naših blagdana“.

Don Ledić je naglasio kako blagdani jesu povlašteno vrijeme, blagi dani kada se preispitujemo, ali i da bi to trebalo biti svakodnevno: „Neka i blagdani budu dobar kraj, kada ćemo preispitujući svoju savjest vidjeti gdje smo zakazali i što još moramo popraviti – blagdani su vrijeme kada se trebamo okrenuti sebi, ali i onima pored sebe“.

Samo po sebi, vjera nije dopustila pomodarstvo - ali da su je iskoristili trgovački lanci, to vidimo da jeste, napominje don Ledić. Dodaje da onoliko koliko mi dopustim pomodarstvu da uđe u vjeru – toliko će oni i biti: „Mi se moramo boriti protiv onoga što ne pripada religiji, vjeri, duhovnom svijetu. Ovaj sekularni dio jeste napadan i često zna okovati i one koji su službenici crkve. Doista moramo sačuvati duhovno jezgro bez kojeg vjera ne bi bila vjera – nego tek kulturni događaj“.

Što se društveno-političkog ambijenta u našoj zemlji tiče, don Ledić kaže kako u narodu osjeti veliko nezadovoljstvo, i to više na ekonomskom planu – da političke elite nisu ispunile obećano. Nije vrijeme za pohvalu, ali je pitanje i je li ga ikad bilo, dodaje on – no i da ne treba biti pesimist.

„Ako pogledamo jedan mozaik, onda ćemo vidjeti da tu sliku čine razlitčiti kamenčići, različite boje, različiti oblici. Mi smo jedan prekrasan mozaik, BiH je jedan prekrasan mozaik koji je Bog stvorio kugli zemaljskoj. Samo ako smo zajedno, tvorimo jednu prekrasnu sliku. Ova slika da smo zajedno u jednom istome mjesecu – i katolici i pravoslavci i muslimani – u vremenu posta, pokore i milosrđa, to je pokazatelj kako možemo ovu zemlju učiniti sretnom. Drago mi je, nadam se i vjerujem da ćemo svi iz svojih korizmenih i pokorničkih dana izaći bogatiji, bolji, sa jednim drugim entuzijazmom, drugačijim stavom i prema sebi i prema Bogu i prema drugima. Plodovi će se vidjeti. Oni koji su stavili za svoj cilj da nakon posta izađu sa nekim duhovnim plodovima, vrlo brzo će se to vidjeti je li to dosta bilo tako“, poručio je na kraju don Anto Ledić.

federalna.ba

Anto Ledić Dnevnik 2
Dnevnik 2
0 10.12.2023 20:20
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 09.12.2023 20:26
Dnevnik 2
0 08.12.2023 20:08
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 07.12.2023 20:24
Dnevnik FTV Dnevnik 2
0 06.12.2023 20:38
Dnevnik 2
0 05.12.2023 20:35