videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

BNP Zenica u četvrtak i petak premijerno izvodi predstavu 'Ugasimo svjetlo'

Prva ovogodišnja premijera BNP Zenica donosi domaći tekst. Radi se o tekstu mlade autorice Lejle Kalamujić "Ugasimo svjetlo" objavljenom u zbircu "Šake pune oblaka” koja objedinjuje tri drame: “Ljudožderka ili kako sam ubila svoju porodicu”, “Ugasimo svjetlo” i “Šake pune oblaka.

Nakon što je prošle godine u okviru 19. festivala bosanskohercegovačke drame upriličeno scensko online čitanje teksta Ugasimo svjetlo u BNP-u Zenica, početak nove godine obilježit će i njegovo izvođenje na sceni.

„Ona progovara o dvije starije žene koje su decenijama u ljubavnoj vezi. Jedna od njih dvije je teško bolesna i tu se prelamaju teme i ljubavi i smrti, bolesti i svega onoga što je godinama bilo skrivano i od društva i od drugih ljudi“, navodi autorica teksta Lejla Kalamujić.

Duodrama "Ugasimo svjetlo" drugi je tekst koji pod režijskom palicom Lajle Kaikčija oživljava na zeničkoj sceni. Rad na ovakvoj predstavi od svih uključenih iziskivao je dodatnu iskrenost te posvećenost detalju da bi se priča ispričala što bolje.

„Uslovi korone su, naravno, diktirali da se smanji broj likova, ali s druge strane se otvorila prilika za dvije glumice, dva ženska lika, dva srednjovječna ženska lika, teško se pronalazi u literaturi“, kaže režiserka predstave Lajla Kaikčija.

Nakon mnogobrojnih scenskih susreta, ovo je prva duodrama zeničkih glumica Fakete Salihbegović-Avdagić i Sabine Kulenović. Iako je u tekstu riječ o ljubavnoj vezi dvije žene, fokus je na odnosu čovjeka sa čovjekom.

„Ovo je prvenstveno riječ o tome koliko se ljudi čuju u razgovoru, koliko se neke stvari prešućuju, koliko smo spremni da razgovaramo iskreno i otvoreno, pa čak i u bračnim zajednicama ili kako vi već nazivali te zajednice“, ističe Sabina Kulenović, glumica BNP-a Zenica.

Premijerne izvedbe predstave će biti upriličene u četvrtak, 20. januara i u petak, 21. januara u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

federalna.ba

kultura Lejla Kalamujić BNP Zenica BiH Zenica