Dom naroda PSBiH danas i o Izmjenama izbornog zakona
(Izvor: Arhiv)

Dom naroda PSBiH danas i o Izmjenama izbornog zakona

Postavljanjem delegatskih pitanja na koja će članovi Vijeća ministara BiH odgovarati odmah, usmeno, počela je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon toga će uslijediti utvrđivanje dnevnog reda sjednice, na kojem bi trebao da se nađe zahtjev Predstavničkog doma državnog parlamenta da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom je krajem decembra prošle godine, po hitnom postupku, usvojio taj zakon.

Kao razlog za njegovo donošenje navedena je potreba za unapređenjem integriteta izbornog procesa u BiH, osiguravanje uslova za fer i korektne izbore i vraćanje povjerenja građanima u izborni proces, što bi glasače motiviralo i na veću izlaznost.

Između ostalog, ovaj zakon najavljuje primjenu novih tehnologija u izbornom procesu, elektronsku identifikaciju birača na osnovu otiska prsta, skeniranje glasačkih listića i brojanje glasova elektronskim putem, radi sprečavanja nepravilnosti primijećenih u prethodnim izbornim ciklusima, kako su naveli predlagači.

Pred delegatima bi se trebao naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Vijeće ministara BiH usvojilo je prijedlog tog zakona koji je usklađen s odgovarajućim direktivama i uredbama EU u toj oblasti.

Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Delegati bi trebali razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom državnog parlamenta jučer je, po hitnom postupku, usvojio prijedlog tog zakona kojim se, po riječima ministra pravde BiH Davora Bunoze, produžava rok za formiranje Odjela za integritet na dodatnih 90 dana, a još u tri članka ispravljaju neke tehničke stvari.

Pred delegatima bi se trebao naći i zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH po hitnom postupku.

Delegati bi, u prvom čitanju, trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom.

Također u prvom čitanju trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i više izvještaja kao i davanje saglasnosti za nekoliko međunarodnih sporazuma, ugovora i protokola.

federalna.ba/Fena

Dom naroda
Dom naroda FBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Dom naroda
0 25.03.2024 18:16
Dom naroda Dom naroda FBiH Dom naroda Parlamenta FBiH
0 25.03.2024 17:02
Dom naroda zaduženje zdravstvo
0 25.03.2024 16:29
Dom naroda Dom naroda FBiH Dom naroda Parlamenta FBiH Parlament FBiH
0 24.03.2024 13:30