Dom naroda nije podržao izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti CIK-a
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Dom naroda nije podržao izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti CIK-a

Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine u 2022. godini nije podržan većinom glasova na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Glasanju je prethodila duža delegatska rasprava svedena najviše na diskusije o samom CIK-u, tačnije o tome je li aktuelni saziv tog tijela legitiman, stručan, zakonski imenovan  ili ne.

Iz delegatskih klubova Hrvata i Srba, pojedinici koji su ujedno članovi Hrvatske demokratske zajednice BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tvrdili su da je saziv imenovan nezakonito, da su članovi imenovani iz 'političkih kabineta' i da ne djeluju nezavisno kao što bi trebalo. Delegati iz Kluba Bošnjaka, ujedno članovi Stranke demokratske akcije i Demokratske fronte, negirali su te tvrdnje.

Nakon glasanja, sjednica je nastavljena narednom tačkom dnevnog reda.

Na početku ovog 12. zasjedanja u aktuelnom mandatu Doma, Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije), predsjedavajući delegatskog kluba Bošnjaka, Kao i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata, član političkog subjekta Za nove generacije, negodovali su što u dnevni red nije uvršten predloženi zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Donošenje ovog zakona u Bosni i Hercegovini jedan je od evropskih uvjeta, a podržan je prije sedam dana u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

federalna.ba/Fena

CIK BiH Dom naroda BiH