Đoković priznao da je prekršio izolaciju dok je bio pozitivan na koronavirus
(Izvor: Ilustracija)

Đoković priznao da je prekršio izolaciju dok je bio pozitivan na koronavirus

Novak Đoković je u najnovijoj izjavi priznao da je prekršio pravila izolacije nakon što je prošlog mjeseca bio pozitivan na Covid-19, opisujući to kao ,,grešku u procjeni".

U postu na Instagramu u srijedu, Đoković je priznao da je imao sastanak s novinarom kako bi uradio intervjuu dva dana nakon što je saznao da je pozitivan na koronavirus, a to je bilo 16. decembra, prenosi BBC. 

- Prihvatam da je bilo ispravno odložiti taj intervju - napisao je on.

Njegove aktivnosti se još ispituju dok australska vlada razmatra da li da ga deportuje iz Australije.

U postu je takođe okrivio svog agenta da je napravio grešku na putnom obrascu koji je koristio za ulazak u Australiju. Njegovi komentari potaknuli su novu istragu zvaničnika.

Đoković, koji je nevakcinisan, nada se da će sljedeće sedmice braniti titulu na Australian Openu.

Viza mu je ukinuta 6. januara ubrzo nakon što je stigao u zemlju zbog pitanja o izuzeću od vakcine koje bi mu omogućilo ulazak.

Međutim, na ročištu u ponedjeljak, sudija je poništio odluku granične policije i naložio puštanje igrača iz pritvora.

Ali vlada nije isključila daljnje mjere - i ostaje mogućnost da bi ministar za imigraciona pitanja mogao po drugi put ukinuti vizu Đokoviću samo nekoliko dana prije početka turnira.

- Osjećao sam se obaveznim da dam taj intervju za L'Equipe jer nisam želio da iznevjerim novinara - napisao je Đoković na Instagramu. "Držao sam distancu i nosio masku sve vrijeme osim kada sam se fotografirao."

Rekao je da su drugi izvještaji o njegovom pojavljivanju u javnosti nakon pozitivnog testa 16. decembra ,,samo dezinformacije".

Đoković je, u međuvremenu, takođe priznao da je dao lažnu izjavu na svom putnom obrascu prije ulaska u Australiju.

Rekao je da je njegov agent napravio grešku kada je ispunio dio obrasca koji je pokrivao njegovu nedavna putovanja prije dolaska u Australiju. U obrascu je navedeno da nije putovao nigdje 14 dana prije dolaska u Melbourne.

Ali nedavni izvještaji pokazuju da je 34-godišnjak otputovao u Srbiju, a zatim u Španiju, i sve to prije putovanja u Australiju. 

- Moj agent se iskreno izvinjava zbog administrativne greške u označavanju pogrešnog polja na formularu. Ovo je bila ljudska greška i svakako nije bila namjerna- napisao je Đoković.

Australske granične snage, državni službenici za imigraciju, rekli su u utorak da istražuju njegovo davanje ,,lažne izjave, što bi predstavljalo osnovu za ukidanje vize."

Ovogodišnji Australian Open počinje 17. januara i ako Đoković osvoji turnir, postaće najuspješniji muški igrač u modernoj historiji tenisa.

federalna.ba

Novak Đoković Australian Open tenis
Matteo Berrettini tenis Australian Open Gael Monfils
0 25.01.2022 15:21
Denis Shapovalov Rafael Nadal tenis Australian Open
0 25.01.2022 12:49
tenis Australian Open
0 25.01.2022 10:56
Peng Shuai Australian Open tenis
0 25.01.2022 10:49
Zlatan Ibrahimović Novak Đoković vakcinacija
0 25.01.2022 09:26
Rafael Nadal Australian Open polufinale
0 25.01.2022 09:13