Đoković: Posljednjih 15 godina gledamo zlatnu eru tenisa, napravili smo put novim generacijama

Đoković: Posljednjih 15 godina gledamo zlatnu eru tenisa, napravili smo put novim generacijama

Jedan od najboljih tenisera svijeta Novak Đoković kazao je da “trka” za najboljeg svih vremena, kao i rivalstva između njega Rafaela Nadala i Rogera Federera pozitivno utiču na tenis.

Đoković se osvrnuo na ovu temu nakon što je otvorio dva vrhunska teniska terena u parku “Ravne 2” u Visokom, gdje je nakon egzibicionih mečeva proglašen počasnim građaninom Visokog i uručeno mu je priznanje.

Mislim da u posljednjih petnaestak godina gledamo zlatnu eru za tenis i vjerujem da su te godine i naša rivalstva trasirali put za iduće generacije koje će imati još bolji teniski svijet nakon našeg povlačenja. Ko je od nas bolji je subjektivno mišljenje, ali ja bih drugima prepustio da o tome razmišljaju - kazao je Đoković.

Ističe da će uvijek imati prilike da osvaja grand slam turnire dok god je u vrhunskoj psihofizičkoj formi, zbog čega ne osjeća nikakav pritisak, niti smatra da mu otkucava vremenaski, odnosno biološki sat.

- U posljednjih petnaestak godina produžen je period igranja profesionalnog tenisera. U muškom tenisu ima dosta takvih primjera, gdje igraju teniseri stariji od 35 godina. Znam da je toga bilo i ranije, ali danas je to postalo uobičajeno jer je prosto napredovao profesionalizam, posvećenost, tehnike oporavka igrača. Sve je dovedeno do savršenstva i to se preslikava na karijere tenisera - objasnio je Srbijanac.

Kako je kazao, voli vijeme provoditi sa Semirom Osmanagićem, osnivačem Fondacije “Bosanska dolina piramida”, s kojim nerijetko po dva sata šeta i razgovara o različitim temama.

- Razgovori s njim me oplemene i inspirišu za neki moj razvoj. Na taj način smo smislili i turnir Pyramyd cup koji će se u budućnosti igrati na ovim terenima. Moramo još posložiti neke parametre, ovo je samo početak. Mnogo nam znači trenirati u ovakvom ambijentu, mislim da je to najveća korist terena, a šta će biti sutra rano je prognozirati - podvukao je Đoković.

Dodao je da nakon osvajanja Wimbledona razmišlja samo o odmoru, te da se nada da će mu dozvoliti da igra na idućem grand slam turniru US Openu, gdje se još odlučuje da li će dozvoliti nastup nevakcinisanim igračima.

federalna.ba/Fena

Visoko tenis Ravne 2 Bosanska dolina piramida
Visoko Medresa Osman ef. Redžović Franjevačka klasična gimnazija
0 28.09.2022 20:14
Davis Cup Davis kup tenis
0 17.09.2022 12:25
Davis kup tenis
0 16.09.2022 18:00
Iga Swiatek US Open tenis
0 11.09.2022 09:35