Đoković ponovo u pritvoru, uoči zvaničnog saslušanja
(Izvor: EPA-EFE/JAMES ROSS)

Đoković ponovo u pritvoru, uoči zvaničnog saslušanja

Novak Đoković ponovo je smješten u imigracioni pritvor u Melbourneu, gdje će sačekati početak zvaničnog saslušanja na kojem će biti odlučeno može li ostati u Australiji nakon što mu je drugi put ukinuta viza. Na pripremnom ročištu, održanom prošle noći, sudija David O'Callaghan zakazao je zvanično saslušanje pred Saveznim sudom Australije za subotu u 23.30 po srednjoevropskom vremenu.

Sudija još jedino treba da odluči hoće li konačnu odluku o Đokoviću donijeti jedan sudija ili tročlano vijeće, što su zatražili advokati srbijanskog tenisera.

Đoković je prethodno imao razgovor sa imigracionim vlastima, ali detalji tog saslušanja nisu poznati.

Advokati tenisera su ubrzo nakon preliminarnog saslušanja potvrdili da će on provesti noć u imigracionom pritvoru.

Đokoviću je jučer drugi put ukinuta australijska viza, nakon što je u zemlju ušao nevakcinisan protiv koronavirusa, ali uz medicinsko izuzeće, kako bi učestvovao na Australian Openu.

Odluku o ukidanju vize donio je ministar za imigracije Alex Hawke jer bi, po njegovom mišljenju, prisustvo nevakcinisanog igrača moglo da podstakne protivljenje vakcinaciji protiv koronavirusa.

Đokoviću je viza prvi put ukinuta po njegovom dolasku u Melbourne, nakon što su zvaničnici australijskih graničnih vlasti procijenili kako "nije pružio odgovarajuće dokaze" da bi dobio medicinsko izuzeće.

On je potom nekoliko dana proveo u imigracionom hotelu prije nego što je dobio prvi spor na sudu, kada je odlučeno da mu se vrati viza i da bude pušten iz pritvora.

Đoković na Australian Openu pokušava da osvoji rekordni 10. trofej na tom turniru i rekordnu 21. grand slam titulu.

Takmičenje na prvom grand slam turniru počinje u ponedjeljak.

federalna.ba/Beta

Novak Đoković Australija Australian Open
Australija Krađa antigenski testovi
0 19.01.2022 08:27
Novak Đoković tenis Australija Australian Open
0 18.01.2022 09:39
tenis Australian Open Damir Džumhur
0 18.01.2022 09:25
Novak Đoković Španija Španjolska
0 17.01.2022 18:11