videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Nakon oštrih reakcija, Vlada RS-a odustala od dokapitalizacije Ljubije

Posljednjih nekoliko mjeseci sudbina Rudnika željezne rude Ljubija kod Prijedora bila je u fokusu javnosti, posebno zbog činjenice da je Vlada Republike Srpske prvo odlučila da ga na neki način privatizuje, to jeste dokapitalizuje i to kroz ugovor s američko-kanadskim konzorcijumom. Ipak, nakon veoma oštrih reakcija i prijetnji protestima, od toga se u posljednji trenutak odustalo. Bar za sada. Već za sljedeću sedmicu zakazana je i nova sjednica skupštine dioničara.

Godinama se već najavljuje privatizacija RŽR Ljubija. Otpor javnosti, ali i oponenata vlastima RS-a uvijek je iskazivan kroz proteste. Tako je bilo i posljednji put, a Vlada RS-a je stavila van snage odluku o dokapitalizaciji. Informaciju o ovome je, ipak, podijelio gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor, kao i formalne razloge.

“To što u kratkom vremenskom period ne mogu biti izuzete sve parcele i imovina koja je od interesa za lokalnu zajednicu iz vlasništva preduzeća. Kada kažem u kratkm vremenskom periodu, prvenstveno mislim na period do okončanja procedure upisa sljedeće emisije akcija”, rekao je Javor.

Nova sjednica Skupštine akcionara najavljena je za 16. septembar, gdje će ove odluke i biti formalizovane, odnosno, stavljene van snage odluke s prethodne sjednice. Mali akcionari su i tada bili protiv dokapitalizacije.

“Država je odlučila da proda rudnik Ljubiju. To je sada stvar države. Mali akcionari su odranije tražili da država sa svojim kadrovima pokrene proizvodnju u rudniku”, navodi Mirko Šašić, predsjednik Udruženja malih akcionara RŽR Ljubija.

Ipak, nakon posljednje odluke Vlade da odustaje od procesa dokapitalizacije, pred novinarima je ovaj slučaj komentarisao samo Milorad Dodik.

“Uvažili smo neku javnost koja kaže da to ne treba sada činiti, ali postoji velika opasnost da ćemo izgubiti partnere koje smo već pridobili. Izgubili smo 90 miliona koje smo mogli da dobijemo efektivno, a sada ne možemo da dobijemo ništa”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, iza američko-kanadskog konzorcijuma SE-GEDC Corp., koji je za 50 miliona maraka trebalo da postane većinski vlasnik prijedorskog rudnika, stoji Evgenij Zotov, koji je i prije nekoliko godina pokušavao da kupi Ljubiju, ali s firmom Israeli Investment Group. Sam Zotov kaže da je i najnovija odluka kojim se odustaje od dokapitalizacije politička i da neće odustati od Ljubije.

federalna.ba

RŽR Ljubija Prijedor
Danijel Iličić Rudarski fakultet Prijedor
0 17.11.2022 18:36
Prijedor gerontodomaćice “Niste sami” obuka
0 05.10.2022 19:32
Arcelor Mittal Prijedor štrajk
0 27.09.2022 17:52
Prijedor investicije investiranje investitori
0 07.09.2022 18:08