Dodjela Grammyja: Taylor Swift ušla u muzičku istoriju
(Izvor: EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN)

Dodjela Grammyja: Taylor Swift ušla u muzičku istoriju

Pjevačica Taylor Swift ušla je u nedjelju u historiju američke muzičke scene na 66. dodjeli nagrada Grammy osvojivši po četvrti put nagradu za album godine, najveće priznanje koje dodeljuje Akademija za diskografsku umjetnost i nauku (NARAS).

Taylor Swift (34) je dobila nagradu za album godine za "Midnights", a nagradu je dobila od Celine Dion. Ona je tom nagradu ušla među najviše nagrađivane pjevače, kao što su Frank Sinatra, Stevie Wonder i Paul Simon. Pjevačica je dobila Grammy i za najbolji pop album, a na ceremoniji je najavila da će 19. aprila izaći njen novi opus "The Tortured Poets Department".

Taylor Swift je potvrdila svoj status "kraljice popa", nakon što je časopis Time nju izabrao za "Ličnost godine 2023. godine".

Njena turneja "Eras Tour" doživjela je ogroman uspjeh. Zaradila je više od milijardu dolara prihoda tokom 60 nastupa prošle godine, a taj iznos nikada ranije nije viđen u istoriji muzike.

U ostalim glavnim kategorijama, Miley Cyrus (31) je osvojila nagradu za snimak godine za svoj hit "Flowers". Pjevačica Billie Eilish (22) osvojila je nagradu za pesmu godine za svoju melanholičnu baladu "What Was I Made For?". Ta pjesma se pojavljuje u filmu "Barbie".

Pjevačica SZA dobila je tri nagrade u kategoriji rok muzike, čime je potvrđena dominacija žena na ceremoniji dodjele Grammyja.

Svečana dodjela je počela ovacijama za Tracey Chapman, koja je izvela pjesmu "Fast Car". Na ceremoniji je bila i poznata figura festivala Woodstock, 80-godišnja Joni Mitchell koja je pjevala "Both Sides, Now". Ona je osvojila nagradu za najbolji folk album.

Iza kulisa ceremonije, uhapšen je reper Killer Mike. Policija mu je stavila lisice na ruke čim je dobio nagradu Grammy za najbolji rep album Michael.

Policija je potom saopštila da njegovo hapšenje nema veze sa svečanom dodjelom nagrade.

federalna.ba/Beta

Grammy Taylor Swift