Dodik tvrdi da Republika Srpska ostaje stabilna
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Dodik tvrdi da Republika Srpska ostaje stabilna

Neovlaštenim djelovanjem međunarodnih predstavnika u Bosni i Hercegovini pokušava se ugroziti situaciju u Republici Srpskoj - kazao je to danas u Banjoj Luci predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik nakon sjednice Izvršnog komiteta stranke.

Dodik je ranije najavio da neće dozvoliti dolazak visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, a danas je ocijenio da su njegove odluke, kao i izjave pojedinih ambasadora u BiH izvan diplomatske praske i oni pokušavaju svojim izjavama unijeti razdor u RS i nametnuti rješenja.

- Često istupaju kvalificirajući stanje i dajući ocjene o pojedincima i procesima što nije u skladu Ženevskom konvencijom o diplomatskim odnosima. Taj intervencionizam ima simbole kolonijalnog djelovanja i smatramo ga neprijateljskim činom međunarodne zajednice - kazao je Dodik.

Najavio je da će se već do kraja ovog mjeseca razmatrati Zakon o Ustavnom sudu, dodajući da nakon okončanja rada Radne grupe, formirane za izradu tog zakonskog rješenja, očekuju dva akta od kojih će jedan regulirati odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda, a drugi koji će regulirati rad Suda.

"Politička situacija u Republici Srpskoj je stabilna, a vladajuća koalicija funkcioniše po prethodno dogovorenim principima. Postoji nelegalni intervencionizam međunarodne zajednice, pokušavaju da unesu razdor u Republici Srpskoj i nametnu određena rješenja koja su neprihvatljiva", poručio je Dodik.

Kaže da se SNSD i njihovi koalicioni partneri zalažu za produženje mandata EUFOR Althea misije, ali neće prihvatiti povećanje broja pripadnika EUFOR-a posebno neće prihvatiti dolazak predstavnika Velike Britanije u tom tijelu i njihovoj misiji u BiH.

Inače, Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, vršitelja dužnosti direktora Službenog lista Republike Srpske. U optužnici se Dodik i Lukić terete za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

federalna.ba/Fena

Republika Srpska stabilna
veliki kašalj Republika Srpska potvrđeno
0 30.11.2023 11:24
Republika Srpska piće Prime povlači
0 27.11.2023 11:22
Republika Srpska Banjalučka berza aukcija
0 27.11.2023 09:37
Republika Srpska
0 18.11.2023 00:16
akcija policija Republika Srpska
0 14.11.2023 11:09
Republika Srpska štrajk pravosuđe
0 02.11.2023 12:08