Dodik: Tražiću smjenu Šefika Džaferovića

Dodik: Tražiću smjenu Šefika Džaferovića

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sjednice da će zatražiti ostavku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. "Ako predsjedavajući ne podnese sam ostavku do naredne sjednice Predsjedništva, ja zatražiti njegovu smjenu", rekao je Dodik, dodavši da Džeforviću zamjera što je kako kaže, sam otišao na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a i predstavljao Predsjedništvo BiH, bez da je za to dobio i njegovu saglasnost.

"Vidljivo je gotovo na svim nivoima, jedna vertikala koja ide iz SDA, i koja od Predsjedništva, odnosno Ministarstva vanjskih poslova, djeluje mimo ustava, mimo poslovnika o radu", izrazio je Dodik, optužujući i ministricu Biseru Turković.

Smatra da se kako kaže kontinuirano krši poslovnik o radu, donose se odluke za koje on nije dao saglasnost, rekao je Dodik. "Nek mi nađu bilo kakvu odluku zajedničku Predsjedništva BiH o bilo čemu u vezi zauzimanja stavova o sankcijama i ratu u Ukrajini i ja ću da se izvinim", kazao je. "Nema nijedne odluke, donesene u nadležnom mjestu i nadležnom nivou. Jedino nadležno mjesto je Predsjedništvo", rekao je Dodik komentarišući optužbe opozicije iz RS da su uvedene sankcije Rusiji.

Član Predsjedništva BiH smatra da ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i predsjedavajući Predsjedništva BiH zastupaju svoje stavove, a ne stav BiH. "Nema nijedno drugo nadležno mjesto gdje se donose odluke od takvog značaja", kazao je Dodik.

federalna.ba

Milorad Dodik Predsjedništvo BiH