Prilog: Miranda Fejzagić

Dodik se sastao sa Putinom

Zadovoljan podrškom Bjelorusije politici koju vodi i susretom sa predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, Milorad Dodik zaputio se u Rusiju, odnosno u Kazanj, jedan od najvećih gradova Ruske Federacije i glavni grad Tatarstana, kako bi se tamo susreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je već ranije rekao da se ruska ocjena situacije u Bosni i Hercegovini podudara sa stavovima vodstva Republike Srpske.

Mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo bilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijama Zapada prema Rusiji a pogotovo bez oklijevanja odbijamo da se krećemo ka članstvu u NATO savezu bez obzira opet što uporno nas pritiskaju na tako nečemu, kazao je Dodik.

Znamo da situacija u Republici nije jednostavna i spremni smo da porazgovaramo i po tom pitanju. Zahvalni smo vama na tome da vi održavate redovne odnose sa Rusijom, kazao je Putin.

 

U Federaciji BiH smatraju da Dodik ne traga samo za političkom podrškom, već prvenstveno za novcem. Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić uvjeren je da je to razlog učestalih susreta i sa liderima Mađarske i Turske:

„To bjesomučno traganje za novcem ostaje bez rezultata. Republika Srpska, odnosno gospodin Dodik, ne mogu naći novac ni u Mađarskoj ni u Bjelorusiji ni u Rusiji, niti u bilo kojoj drugoj zemlji. Jedino što mu preostaje jeste prihvatanje evropskih vrijednosti, kako bi investicije, realne i stvarne, počele dolaziti iz Evropske unije.“

Posjete se odvijaju u osjetljivom trenutku, dok traju ubrzane aktivnosti na ispunjavanju preostalih uslova za zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Podsjećamo, osim reduciranih uslova koje treba ispuniti do marta, Bosna i Hercegovina treba da zadrži usklađenost vanjske politike sa evropskom, a koja, između ostalog, podrazumijeva distanciranje od Rusije s obzirom na rat u Ukrajini. Politička analitičarka Tanja Topić:

„Pitanje koje jeste u ovom trenutku otvoreno jeste kako će na ta putovanja i poruke koje dobijamo reagovati evropski zvaničnici, posebno u svjetlu martovske odluke, kada Bosna i Hercegovina treba da dobije odobrenje za početak pregovora sa Evropskom unijom.“

Ne treba zaboraviti da je Dodik već odavno pod američkim i britanskim sankcijama zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma i destabilizacije Bosne i Hercegovine. Dok deklarativno podržava integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, nastoji povesti Bosnu i Hercegovinu na taj put preko Minska i Moskve, naglašavajući da zahvaljujući njemu Bosna i Hercegovina nije uvela sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini. Ovo je njegov treći susret sa Putinom od kada je počela invazija na Ukrajinu, a uskoro se, kako je najavio, planira susresti sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdoğan) i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Milorad Dodik Vladimir Putin Federalni radio
sport Federalni radio
0 14.04.2024 22:54
Vijesti u 22 Federalni radio
0 14.04.2024 22:02
sport Federalni radio
0 14.04.2024 19:04
Vijesti u 17 Federalni radio
0 14.04.2024 17:30
Vijesti u 12 Federalni radio
0 14.04.2024 16:41
Vijesti u 22 Federalni radio
0 13.04.2024 22:23