videoprilog Borisa Bilića (Dnevnik 2 - Sport)

Dodik se hvali - politika je odgovorna za prijateljsku utakmicu s Rusijom

Možda smo bili u dilemi, ali smo nakon posljednjeg sastanka Milorada Dodika i Vladimira Putina sigurni u činjenicu da je politika odgovorna za prijateljsku utakmicu reprezentacija BiH i Rusije.

Prošlo je 11 godina od suspenzije zbog uplitanja politike u rad NSBiH, nakon koje su FIFA i UEFA bile izričite da to neće dopustiti. Sada nam se ponavlja sličan scenarij, gdje se član Predsjedništva BiH hvali činjenicom da su uspjeli dogovoriti utakmicu sa zemljom koju su suspendirali iz svih natjecanja u svim sportovima.

“To nije protiv FIFA-inih pravila. Prijateljske utakmice mogu da se igraju. Vidim da je to u Sarajevu izazvalo konsternaciju kompletnu, ali želim da pohvalim ljude u Fudbalskom savezu koji su donijeli takvu odluku. Ja vjerujem da ta utakmica treba da se odigra, a svi znaju da ja nisam navijač ove fudbalske reprezentacije”, izjavio je Dodik.

Činjenica da Milorad Dodik nije navijač ove nogometne reprezentacije, a obećava odigravanje utakmice s Rusijom, jasan je pokazatelj isključivo političkih motiva. Međutim, pitanje je hoće li FIFA i UEFA ovog puta prepoznati i priznati da se radi o tome. Ako i budu, ispaštat će bh. nogomet, a ne pojedinci.

“Ja sam vidio izjave mnogih naših igrača Džeke, Pjanića, Šehića. Nijedan od njih neće ide, a ne vidim kako će ostali da idu. Možda bi najbolje bilo postaviti pitanje ljudima koji su dali glas za, jer možda oni imaju neke svoje argumente. Ja zaista kažem da ne vidim kako ta utakmica može da se odigra”, kaže Safet Sušić, bivši izbornik nogometne reprezentacije BiH.

Vico Zeljković, Ivan Beus, Miloš Brkić, Dragan Soldo i Fuad Čolpa, koji su glasali za odigravanje spornog meča, trebali bi jasno i glasno govoriti o argumentima svoje odluke. Stvarnost je drugačija. Fokus se prebacuje na meč s Crnom Gorom, priča za 10. listopad i sjednicu Izvršnog odbora NSBiH, pa je logično pitanje - je li riječ o premišljanju ili dobijanju vremena?

“Mogli smo da vidimo da nije, od jednog dijela stanovništva i igrača, nije naišlo na odobravanje. Ali, kako što sam rekao u startu, poštujemo svačija mišljenja i uvažavamo. Tu smo da razgovaramo, vodimo dijalog, ali isto tako nećemo dozovliti da nečija mišljenja utječu na druga mišljenja. Vidjet ćemo šta će se desiti u narednom periodu, a 10.10. imamo tematsku sjednicu o tome”, naveo je Vico Zeljković, predsjednik NSBiH.

Što 10. listopada? Odluka se na tematskoj sjednici može promijeniti dvotrećinskom većinom, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i dva glasa iz Saveza Federacije, s tim da jedan glas moraju dati iz entitetskog, odnosno kantonalnog saveza. Hoće li se promijeniti odluka ili ćemo dobiti nove probleme i razilaženja? Sport i rezultat s ovim nemaju veze, samo političko nadigravanje. Igrati meč s predznakom prijateljskog, dok se na vlastitoj teritoriji kreira neprijateljski ambijent, u najmanju ruku je groteskno.

federalna.ba

Milorad Dodik Rusija reprezentacija prijateljska utakmica
Rusija Ukrajina Jens Stoltenberg
0 26.11.2022 17:53
Evropa Rusija plin ovisnost
0 25.11.2022 21:05
EU Rusija nafta sankcije
0 25.11.2022 20:57
Jens Stoltenberg Rusija Ukrajina
0 25.11.2022 11:45
Željka Cvijanović Milorad Dodik Aleksandar Vučić
0 24.11.2022 20:51