Dodik: RS će insistirati da ima svog ministra vanjskih poslova
(Izvor: Screenshot)

Dodik: RS će insistirati da ima svog ministra vanjskih poslova

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska insistirati da ima svog ministra vanjskih poslova u Vijeću ministara. "Za to ćemo se zalagati u narednom periodu", rekao je Dodik sinoć za RTRS.

On je naveo da je politika na nivou BiH potpuno propala na međunarodnom planu, da postoji potpuna zloupotreba institucija jer su "muslimani" svoju politiku prikazivali kao politiku BiH. Prema njegovim riječima, BiH nema vanjsku politiku što se vidjelo i u slučaju navodnih sankcija Rusiji, gdje je stavove o tome iznosila ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisera Turković iako o tome nema odluke ni u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara ili parlamentu BiH.

Kada je riječ o formiranju novog saziva Vijeća ministara, Dodik smatra da je moguće da se muslimani objedine u Sarajevu i da u saradnji sa opozicionim strankama iz Republike Srpske formiraju Vijeće ministara, što bi dovelo BiH u veoma neugodnu poziciju, da se vlast formira bez legitimnih predstavnika Hrvata i Srba.

On kaže da mjesto predsjedavajućeg pripada Hrvatima i da o tome postoji načelni dogovor sa liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

"Mi ne želimo ništa na štetu Bošnjaka, ali ako oni žele da sa nama dogovore šta je BiH i ko je spreman da se dogovara, a ne da širi idealizam, onda ćemo ići prema tome. Ako ne, ostaće struktura koja je propala, pa ćemo vidjeti dokle će to trajati", naglasio je Dodik.

On naglašava da je u BiH potreban dogovor, a ne da stranci nameću rješenja.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, kaže da su izborni rezultati na nivou BiH pokazali da su im građani vjerovali i zbog toga im dali još veću podršku, dok su politike opozicije doživjele debakl.

"Kako se dogovorimo u Republici Srpskoj, tako ćemo zastupati Republiku Srpsku na nivou BiH", rekao je Dodik, koji je i kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske. 

federalna.ba/Srna

Milorad Dodik Vijeće ministara BiH
Tirana Milorad Dodik Aleksandar Vučić Denis Bećirović Žarko Papić
0 05.12.2022 19:47
Draško Stanivuković Milorad Dodik Jelena Trivić
0 30.11.2022 21:20
Milorad Dodik
0 30.11.2022 19:48