Dodik: Presuda Ratku Mladiću nema veze sa pravom i pravdom
(Izvor: RTRS)

Dodik: Presuda Ratku Mladiću nema veze sa pravom i pravdom

Presuda Ratku Mladiću nema veze s pravom i pravdom i nije ostvaren osnovni cilj Haškog tribunala da se poveća povjerenje među narodima, rekao je danas Milorad Dodik, član i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da je i prema "sarajevskim podacima u ratu stradalo 96.000 ljudi od čega su trećina Srbi, a samo dva odsto su presude za zločine nad Srbima".

"Kakva je to pravda kada ovo suđenje sa slobode gledaju mnogi koji su počinili zločine nad Srbima, a oni su danas zaštićeni mehanizmom međunarodne nepravde", rekao je Dodik.

Istakao je da je Haški tribunal ponovio selektivnu pravdu, te doprinio da nepovjerenje među narodima postoji još više, a urušeno je povjerenje u međunarodnu pravdu.

"Nama je jasno da se ovdje pokušava napraviti mit o genocidu u Srebrenici koji se nije desio koji nije postojao i zato na ovako selektivan način pokušavaju dokazivati tu vrstu priču bez dokaza", kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima: "Na ovaj način mislim da je samo general Mladić poslat u direktnu legendu, a srpski narod će znati da bi bez njegovog komandovanja i duha bila mnogo veća stradanja našeg naroda".

On je dodao da su Srbi najveći stradalnici u procesu raspada bivše Jugoslavije.

Istakao je da je dobro i što današnjom presudom nestaje Haški tribunal, a izrazio je saučešće povodom svih žrtava u prošlom ratu navodeći da mu je žao što se jedan takav tragičan događaj desio u regionu.

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba bivše Vojske Republike Srpske, danas je pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i drugih zločina u Bosni i Hercegovini. Drugostepenom presudom nije proglašen krivim za genocid u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom Mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

federalna.ba/AA

Milorad Dodik Ratko Mladić
Igor Dodik Gorica Dodik Milorad Dodik
0 19.06.2021 16:34
Milorad Dodik Željko Komšić Šefik Džaferović Turska COVAX vakcine
0 18.06.2021 17:48
Predsjedništvo BiH Recep Tayyip Erdoğan Turska Bosna i Hercegovina SEECP Šefik Džaferović Željko Komšić Milorad Dodik
0 17.06.2021 22:07
poštanska markica poštanske marke Milorad Dodik Antalija
0 17.06.2021 13:31
UIO Milorad Dodik Miro Džakula kum
0 15.06.2021 21:00
Željko Komšić Milorad Dodik Predsjedništvo BiH budžet
0 15.06.2021 13:50