videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Patrijarh o promjeni granica, Vučić o velikoj ljubavi, Dodik o ujedinjenju

U Bijeljini je održana centralna svečana manifestacija povodom proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovu priliku član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iskoristio je za veličanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i ponovno nazivanje Republike Srpske državom, uz aludiranje na otcjepljenje. Mir i sloboda čuvaju se samo pod jednom zastavom, poruka je s manifestacije.

Mir kao i sloboda čuvaju se samo pod jednom zastavom, poruka je s manifestacije povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva slobode i nacionalne zastave, koji zajednički obilježavaju RS i Srbija i prvi put s ove strane Drine.

“Svi dobro znamo da su se kroz historiju granice država i mjesta obitavanja našeg naroda mijenjale, a nismo sigurni da u historiji, u kojoj je sve relativno, neće se mijenjati neće se mijenjati i ubuduće. Međutim, konstanta i garant kako u prošlosti i u sadašnjosti, tako i u budućnosti našeg nepokolebljivog i trajnog jedinstva jeste živa pravoslavna vjera", poručio je patrijarh Porfirije.

"Da zajedno pobijedimo ludilo", poručio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, naglašavajući da historijski trenutak zahtijeva ujedinjenje.

Dodik Vučiću: Dobrodošli na svoje i među svoje

Jutros je ozvaničen početak radova na dionici autoputa od Rače do Bijeljine u dužini od 20 km. Vrijednost investicije koju sa 80% sredstava finansira Srbija i sa 20% RS, iznosi 258,6 miliona KM. Ovo je prva dionica autoputa čija će dva kraka voditi ka Sarajevu i Banjaluci, a Bosnu i Hercegovinu spoj...

“Ovaj historijski trenutak od nas zahtijeva da se ujedinimo pod našom zastavom, pod našom trobojkom, pod zastavom mira, ali i zastavom života, i da zajedno pobijedimo ludilo koje može ove prostore ponovo pretvoriti u krvavu klanicu. Također, moramo da shvatimo da naše nesloge, narciosidne a male razlike biju bitke u kojima niko ne može pobijediti osim onih koji žele slabu i poraženu i Srbiju i RS”, rekao je Vučić.

“Danas Srbi imaju dvije države – RS i Srbiju, ali danas Srbi moraju znati da ćemo uvijek nastojati da se borimo za jedinstvo u mislima i svemu onome što se u tom jedinstvu odražava”, poručio je Dodik.

Dan srpskog jedinstva obilježava se kao podsjećanje na 103 godine od proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu, a prvi put manifestacija se obilježava s ove strane Drine.

federalna.ba

Milorad Dodik Republika Srpska Srbija
Milorad Dodik pregovori Savjet ministara BiH
0 08.12.2022 16:06
Srbija Hrvatska FIFA
0 07.12.2022 19:25
Tirana Milorad Dodik Aleksandar Vučić Denis Bećirović Žarko Papić
0 05.12.2022 19:47