javljanje Adne Madžarević (Federacija danas)

Dodik: Konstitutivnost mora biti vidljiva kroz politički sistem odlučivanja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je, nakon sastanka s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i višim zvaničnikom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država za izbornu reformu u BiH Matthew Palmerom, izjavio novinarima da je ključno pitanje bilo izborni zakon i izborna reforma.

- Mi iz većinske koalicije u RS-u smo imali razgovor. Koliko razumijemo, razgovarat će i s predstavnicima opozicije iz RS-a. Oni su nam iznijeli svoju tehničku agendu koja ide za tim da obave razgovor ujutro s Interresornom radnom grupom za izmjenu izbornog zakonodavstva, a onda se sele u Neum kako bi pokušali da nastave razgovarati u vezi te reforme - rekao je Dodik.

Kazao je da u tim razgovorima pokušavaju da dobiju određena rješenja koja se referiraju na dvije stvari - Predsjedništvo BiH i Dom naroda Federacije BiH.

- Ono što oni smatraju da će biti neophodne neke male izmjene Ustava, kako oni to kažu, kako bi se obezbijedilo da se donese taj novi izborni zakon. I to ne može, naravno, bez nas. Mi smo zainteresirani za rješenja vezana za Dom naroda u Federaciji, jer smo svih ovih godina bili potpuno diskriminisani kao narod u Federaciji. U tom pogledu, gledat ćemo na koji način će biti predloženo to rješenje - naveo je Dodik.

Želimo, dodao je on, da vidimo i omogućimo da Srbi biraju delegaciju, "a da to ne bude neka kamuflaža kao što smo to do sada imali, i da ta delegacija u pravilu ima popunu kakva se predviđa Ustavom, a ne da to bude od 17, deset, devet kako je to bilo doskora“. Prvi put je sad delegacija popunjena.

- Što se nas tiče, mi smo rekli nekoliko stvari. Konstitutivnost naroda mora biti vidljiva i distribuirana kroz čitav politički sistem odlučivanja u BiH. Samo takva vrsta reforme može biti s naše strane podržana. Nikakvo nametanje rješenja od bilo koga. Ako bude nametnuto, mi smo protiv, nećemo ga prihvatati, odbacit ćemo ga - kazao je Dodik.

Smatra također da treba omogućiti da u izborima učestvuju svi.   

- Mislim da rješenje koje se u posljednje vrijeme distribuira, a ono se odnosi na to da se u Federaciji BiH bira predstavnik hrvatskog naroda i ostalih, bošnjačkog naroda i ostalih, a u RS-u predstavnik srpskog naroda i ostalih, tako da su svi uključeni. Možda je to malo goropadna formulacija, ali omogućava da svi koji imaju pravo glasa mogu da budu kandidovani i budu birani. To je suština. Ako idu ka tom rješenju, mi ćemo to rješenje podržati. Konstitutivnost naroda mora biti zadržana, vidljiva pozicija kroz politički sistem. Nema nametanja - istaknuo je lider SNSD-a.

Dodik kaže da je njihova namjera da razgovaraju sa svim akterima u BiH.

Na novinarsko pitanje da li ide u Neum, gdje će biti nastavljeni razgovori o izmjenama Izbornog zakona, odgovorio je da ne ide i da nije pozvan.  

- To je stvar Federacije. Zašto bi ja bio tamo. Nema potrebe. Gospoda u Federaciji kada dogovore način kako biraju u Federaciji, mi to nećemo osporavati. Ono što mi ne možemo da prihvatimo jeste da se priča o bilo kakvom indirektnom izboru. U RS-u će se birati direktno svi koji se biraju u institucije BiH. To je sve, ne moraju trošiti vrijeme na to. Nema mogućnosti da mi pristanemo da u RS-u bude indirektni izbor. Mislim da su naši sagovornici to razumjeli - zaključio je Dodik.

federalna.ba/Fena

Milorad Dodik
Milorad Dodik Aleksandar Vučić sankcije Rusija
0 21.05.2022 20:03
Althea Milorad Dodik EUFOR
0 20.05.2022 21:01
Milorad Dodik CIK BiH izbori
0 18.05.2022 20:14
Milorad Dodik Predsjedništvo BiH
0 17.05.2022 12:22
Milorad Dodik SNSD
0 13.05.2022 19:40