Dodik kod Putina: Nećemo se pridružiti sankcijama i nećemo u NATO
(Izvor: PTPC)

Dodik kod Putina: Nećemo se pridružiti sankcijama i nećemo u NATO

"Republika Srpska je naš prijatelj, hvala što podržavate Rusiju. Saradnja Rusije sa Republikom Srpskom vezana je za različite pravce, istakao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin", poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

"Znamo da situacija u Republici Srpskoj nije jednostavna, i spremni smo da razgovaramo o tom pitanju. Zahvalni smo vam na tome što održavate odnose sa Rusijom. Radićemo još više na našim dobrim odnosima i uvijek ste dobrodošli u Rusku Federaciju", poručio je Putin.  Putin se zahvalio Dodiku što je u svojstvu počasnog gosta stigao na otvaranje "Igara budućnosti".

"Iskreno da vam kažem ne znam kako će to sve izgledati. U svakom slučaju "Igre budućnosti" su lijep događaj i nama je veoma drago da vidimo naše prijatelje iz Republike Srpske", rekao je Putin. Putin je dodao da će i ova posjeta delegacije Republike Srpske i Dodika dati doprinos međusobnoj saradnji. "I mi ćemo moći iskoristiti i razmatrati bilateralne odnose u različitim pravcima", dodao je Putin.

Odbijamo da se pridružimo sankcijana Zapada prema Rusiji i nećemo u NATO, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom sastanka sa ruskom predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju. "Potvrđujemo dobre odnose koje Republika Srpska ima i gaji prema ruskoj državi i prema vama. Oni što mi radimo u sadašnjim okolnostima, odbijamo vilo kakvu mogućnost da se pridružimo sankcijana zapada prema Rusiji", rekao je Dodik.

Istakao je da Zapad želi da izdejstvuju to svaki dan.  "Pogotovo bez oklijevanja odbijamo da se pridružmio članstvu u NATO", jasan je bio Dodik.

Istakao je da su Srbi dva puta bombardovani. Republika Srpska jednom, Srbija drugi put. "I znate, Mogu vam posvjedočiti da danas imamo ogroman broj mladih ljudi, tek novorođene djece koje imaju posljedice od osiromašenog uranijuma, a čak 10 puta je povećano zračenje na tim rejonom, kao i malgine bolesti uzorkovane tim bombardovanjem", rekao je Dodik.

Istakao je da tako nije logično ni normalno da Republika Srpska prihvati članstvo u NATO. "Zapad kad je došao, odmah je privatizovao poslovne banke i sada birajui da li hoće da rade sa nama i to čine iz čistih političkih razloga", naveo je Dodik. Održavamo se stabilno. Nemamo posebnih izazova, ali je primjetno stalno podrivanje opozicije i alternativnih grupa prema stabilnosti Republike Srpske - rekao je Dodik, dodavši da Republika Srpska ima odlične odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

"To nam posebno olakšava situaciju što se tiče Evrope. Međutim čitavo rukovodstvo Republike Srpske, predsjednik Vlade, predsjednik NSRS, član Predsjedništva BiH i ja, svi smo dobili sankcije SAD i Britanije. Zahvaljujući našim prijateljima u EU, Evropa nije uvela iste sankcije nama - dodao je Dodik.

"Ali, evo kod nas narod kaže što vas ne uništi, to vas ojača. Tako da mi vjerujemo da ćemo mi izaći još jači uz pomoć prijatelja", naveo je Dodik.

federalna.ba/rtrs.tv

Milorad Dodik Vladimir Putin