Dodik: Kineska vlada će prihvatiti obveznice RS-a

U obraćanju na manifestaciji Izbor najuspješnijih u privredi RS-a za 2022. godinu, entitetski predsjednik Milorad Dodik izjavio je kako ima uvjeravanja da je kineska vlada odlučila prihvatiti obveznice RS-a kao garancije i instrumente finansiranja.

„Uglavnom su svi okrenuti Zapadu, ali od prije dva dana imamo uvjeravanja da su kineska država i Vlada odlučile prihvatiti obveznice RS kao garancije i instrumente finansiranja. Čak nam nude i izvođenje radova na izgradnji autoputeva tako da izdajemo obveznice - rekao je Dodik.

Kazao je i kako pokušavaju ući na kinesko tržište i stvoriti alternativu za sve.

„Očigledno je da naš izbor mora biti obostran, ne možemo ostati zatvoreni“, rekao je Dodik.

Dodao je da je privreda u ovom entitetu 2022. ostvarila dobit veću od tri milijarde KM. Smatra da je to za pohvalu jer je ostvarena u nestabilnim okolnostima, ali da je imala rukovodstvo koje može odgovoriti.

Dodik je ustvrdio i da je u januaru pokrivenost uvoza izvozom bila 97,4 posto, čime se može pohvaliti, a želja je da ta pokrivenost bude veća od 100 posto.

Prije dvije godine Vlada RS-a je donijela Odluku o prihvatanju zaduženja emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

federalna.ba

 

Milorad Dodik Kina obveznice
Milorad Dodik negiranje genocida Bakir Izetbegović Reuf Bajrović Emir Suljagić SIPA
0 24.05.2024 19:32
Ambasada SAD Milorad Dodik razdruživanje Republika Srpska
0 24.05.2024 10:51
Kina napad nožem
0 24.05.2024 09:09