videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Vučić zamolio Dodika da se vrate u institucije BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bio je danas u Beogradu, prvi put na sastanku sa srbijanskim predsjdnikom Aleksandrom Vučićem nakon objavljenih američkih sankcija. I prvi put Vučić je Dodika zamolio da se srpski predstavnici iz RS-a vrate u institucije BiH. Doduše, prije nekoliko dana, i iz Evrope su prvi put najavili da bi za antiustavno djelovanje vodstva RS-a mogli biti kažnjeni i oni koji ga podupiru, uključujući i zemlje regije. A na obilježavanju neustavnog dana RS-a bila je i delegacija Srbije, na čelu s premijerkom Anom Brnabić.

Dok države širom svijeta osuđuju obilježavanje neustavnog dana RS-a i secesionističku politiku koja se provodi u ovom bh. entitetu, Milorad Dodik doputovao je u Beograd - jednu od rijetkih adresa na kojoj ne izostaje podrška njegovoj politici. No, i ona diplomatski upakovana. Sastanak s Dodikom, čak, nije bio ni najavljen na zvaničnoj stranici predsjednika Srbije. No, ubrzo nakon sastanka stigli su saopćenje i molba.

“Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS-u nije zahtjev da se s bilo čim saglase ili za bilo šta glasaju. Naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici RS-a ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda”, istakao je Vučić

I dodatno tumačenje Milorada Dodika da to ne znači odstupanje od njihovih principa i ranije usvojenih zaključaka: “Vučić je ocijenio, imajući u vidu sav koncept i kontekst svega ovoga što se dešava, da bi možda bilo dobro i zamolio nas da vidimo na koji način da se mi uključimo u procese, da ne bi ostalo prazno mjesto za stolom za nas i da, naprosto, on ne traži od nas da mi ništa ne odlučujemo što ne mislimo da trebamo, ali svakako da budemo unutra”.

 

Prvi je ovo sastanak nakon proširenih američkih sankcija Miloradu Dodiku. Od ranije je poznato da Vučić ne prihvaća sankcije Dodiku i da one nisu rješenje, a to je i ponovio. No nova je informacija koju je rekao uoči sastanka na javnom servisu Srbije da su su mu neki predstavnici međunarodne zajednice kazali da je potrebno šest mjeseci da se u nadležnost RS-a vrate šume i poljoprivredno zemljište: “Kažete kriv je Milorad Dodik, a što ste uzeli RS-u šumarstvo i poljoprivredno zemljište? Otimate mu stvari koje mu pripadaju po Dejtonskom mirovnom sporazumu. I oni mi kažu u lice da je to tačno. Ja se ne slažem sa sankcijama. Ja sam svim najvažnijim međunarodnim predstavnicima u lice rekao da je to katastrofa”.

S obzirom na to da je sastanak bio iza zatvorenih vrata, nismo imali priliku pitati Vučića ko mu je konkretno iz međunarodne zajednice obećao da će imovina BiH pripasti RS-u. Pored političke podrške, stići će i ona važnija - finansijska. Ovom prilikom najavili su veliki sabor Republike Srbije i Republike Srpske koji će biti održan 27. januara.

federalna.ba

Aleksandar Vučić Milorad Dodik
Albin Kurti Aleksandar Vučić Josep Borrell
0 06.08.2022 11:07
Aleksandar Vučić Albin Kurti Srbija Kosovo Brisel
0 04.08.2022 21:09
Aleksandar Vučić Jens Stoltenberg
0 03.08.2022 17:23
Aleksandar Vučić Srbija Bošnjaci
0 02.08.2022 21:09