Dodik: Drago mi je što je Blinken čuo za mene, ambasador Murphy 'lažno' informiše Washington
(Izvor: Beta/RTRS)

Dodik: Drago mi je što je Blinken čuo za mene, ambasador Murphy 'lažno' informiše Washington

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da mu je drago da je američki državni sekretar Antony Blinken čuo za njega i da komentariše njegove stavove, dodavši da je suština u tome da američi ambasador u BiH Michael Murphy  "lažno" informiše zvanični Washington o stanju u BiH.

"Drago mi je što je taj Blinken čuo za mene, pa me komentariše. Drago mi je da sam na nekom njegovom dnevnom redu, a pogotovo mi je drago što smatra da sam toliko veliki da mogu da me uporede sa (ruskim predsjednikom Vladimirom) Putinom, koji je lider jedne od najvećih zemalja na svetu", rekao je Dodik novinarima u Foči.

Što god Blinken mislio o Putinu, dodao je on, Putin je legitimni predsjednik Rusije, kao što je i Blinken legitimni državni sekretar, što treba priznati kao činjenicu.

"To što oni njemu (Putinu) pripisuju, pa pripisiju i Amerikancima svašta, pa šta da radimo", rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, suština njegovog odnosa sa SAD leži u "lažnom informisanju američkog ambasadora u BiH o stanju u Bosni i Hercegovini".

"Oni su pokrenuli proces oduzimanja imovine Republici Srpskoj i to se, naravno, neće desiti. Ne može ni sila Amerike da nam nametne da se odreknemo naše imovine. Oni mogu oteti, ali našom voljom i našom sviješću ne mogu", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je pitanje državne imovine riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH i da on "neće pričati ni o kakvoj imovini".

"Ako mislite da nam je treba oteti, probajte", rekao je Dodik.

On je optužio međunarodnu zajednicu, među njima i SAD, da hoće RS da oduzmu resurse i da ih prebace na, kako je kazao "prokleto Sarajevo".

"Mi ne želimo da se to desi, mi ne volimo Sarajevo. Moraju da razumiju da je to za nas muslimanski centar. Mi idemo tamo samo zato što mora", naveo je Dodik.

Još je rekao da iz Sarajeva danas "odlaze i oni Srbi i Hrvati koji su tamo preživjeli rat, jer neće više da žive u takvim okolnostima".

"Može da se razumije da je američkom ambasadoru u BiH tamo fino, jer kada dođu u BiH te diplomate postanu moćne, dobijaju rezidencije i žive lijepo", ocijenio je Dodik.

On je rekao da je "dobio izbore u demokratskom procesu, dok američki izbori imaju neke svoje probleme, pa se i dan danas sude po sudovima".

Prije nekoliko dana Vlada RS je donijela odluku da prekine sve odnose sa ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH, koje je Dodik optužio da "rade protiv interesa srpskog naroda i da se miješaju u unutrašnja pitanja u BiH".

Dodik je tada rekao da Vlada RS nije prekinula odnose sa SAD-om, već samo sa američkom ambasadom u BiH, ocijenivši da ambasador Michael Murphy ne sprovodi zvaničnu politiku SAD.

Potom se oglasio američki državni sekretar koji je podržao ambasadora Murphya, a za Dodika rekao da se nalazi na "autoritarnom Putinovom putu".

federalna.ba/Beta

Milorad Dodik
Milorad Dodik Miloš Lukić suđenje
0 22.05.2024 20:02
Milorad Dodik Miloš Lukić Sud BiH
0 22.05.2024 15:54
Mreža Christian Schmidt Milorad Dodik
0 21.05.2024 21:28
Milorad Dodik rezolucija o Srebrenici
0 20.05.2024 12:28