videoprilog Muhameda Čabrića (Federacija danas)

Dobojski taksisti održali protestnu vožnju, traže poštivanje zakona

Dobojski taksisti održali su protestnu vožnju nakon koje su se okupili pred Gradskom upravom tražeći da im se neko od nadležnih obrati. Razlog nezadovoljstva je što je Gradska uprava u junu osnovanom druženju taksi prijevoznika Euro taxi, uprkos činjenici da ne posjeduju licencu za rad, odobrila obavljanje djelatnosti. Dobojski taksisti traže poštivanje zakona, dok u Gradskoj upravi ističu da niko ne treba imati monopol i da je konkurencija u interesu građana.

Nezadovoljni dobojski taksisti ističu da novoosnovano Udruženje ne posjeduje zakonom propisane dozvole za obavljanje djelatnosti.

„U skladu sa zakonom svaki novi prevoznik ili grupa prevoznika koji žele da se bave ovom djelatnošću, da bi dobili licencu, dužni su dobiti odobrenje od Udruženja taksista u Doboju. Ovo udruženje to nije dobilo, ali se, ipak, nalazi na ulici, nalazi se u saobraćaju i ugrožava nas kao legalne prevoznike“, tvrdi Miroslav Kitić, član Udruženja taksi prijevoznika u Doboju.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić ističe da konkurencija treba biti ta koja će dati kvalitet građanima: „Meni je prvenstveno to zadatak i cilj -  da štitim interese građana, a ne bilo kojeg pojedinca“.

„Posebno treba obratiti pažnju da se u ovom slučaju radi o nelegalnoj konkurenciji koju je Grad dozvolio prema ovim ljudima koji godinama egzistiraju i rade na teritoriji Grada Doboja jer je omogućio to bez njihove saglasnosti“, navodi Biljana Rakočević, pravna zastupnica Udruženja taksista u Doboju.

U Gradskoj upravi ističu da neizdavanjem odobrenja postojeće Udruženje zadržava monopol, naglašavajući da je osnivanjem novog taksi prijevoznika kvalitet ove usluge u gradu drastično poboljšan.

„Njima niko ne uskraćuje pravo da rade, ali vi tražite od mene da ja napravim monopol, da drugi ljudi ne mogu da rade. Grad Doboj je otvoren grad, otvoren za sve i svi mogu doći da rade“, poručuje gradonačelnik Jerinić.

Dobojski taksisti ističu da se u Euro taxiju zakon krši na svakom koraku, pozivajući nadležne da reagiraju. 

„Vozači nemaju ljekarska uvjerenja, nemaju dozvole, licence, nisu prijavljeni. Od 20 zaposlenih, prijavljena su samo tri“, upozorava Kitić.

Pokušali smo ove navode provjeriti u Euro taxiju, ali su nas, umjesto odgovora, dočekala nepoznata lica pokušavajući nas onemogućiti u snimanju objekta.

Navode gradonačelnika da je sve dio politike opozicije u predizbornom periodu u Udruženju taksista demantiraju.

federalna.ba

Doboj taksisti protestna vožnja