Dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši predsjednik Finske Ahtisaari preminuo u 86. godini
(Izvor: REUTERS/Ints Kalnins)

Dobitnik Nobelove nagrade za mir i bivši predsjednik Finske Ahtisaari preminuo u 86. godini

Dobitnik Nobelove nagrade za mir Martti Ahtisaari, koji je bio 10. predsjednik Finske između 1994. i 2000. godine, preminuo je u ponedjeljak u 86. godini, saopćeno je iz ureda finskog predsjednika, javlja Reuters. 

Ahtisaari je bio poznat širom svijeta zbog posredovanja u miru u zonama sukoba na Kosovu, Indoneziji i Sjevernoj Irskoj. Odbio je da prihvati da su ratovi i sukobi neizbježni.

- Mir je pitanje volje. Svi sukobi se mogu riješiti i nema izgovora da im se dozvoli da postanu vječni - rekao je Ahtisaari kada je primio Nobelovu nagradu 2008. godine.

Njegov globalni status ojačao je imidž Finske koja je izašla iz sjene bivšeg Sovjetskog Saveza.

Kod kuće, Ahtisaari je pak bio politički autsajder. Ali upravo nedostatak političkih veza mu je pomogao da pobijedi na prvim direktnim predsjedničkim izborima u Finskoj 1994. godine, na čelu opozicionih Socijaldemokrata.

Kao predsjednik, podržao je članstvo Finske u Evropskoj uniji i ohrabrio birače da podrže pristupni referendum 1994. godine, koji je prošao s 57 posto podrške.

Protivnici su kritizirali njegova česta putovanja - njegov nadimak je bio "Putujuća Mara", i govorili su da bi se trebao više fokusirati na domaća pitanja dok je Finska utonula u recesiju izazvanu raspadom Sovjetskog Saveza, tada njegovog glavnog trgovinskog partnera.

U kasnijim godinama on je skrenuo s linije svoje stranke ohrabrujući Finsku da postane punopravna članica NATO-a.

To se dogodilo godinama prije nego što se Finska konačno pridružila alijansi 2023. godine, kao odgovor na invaziju susjedne Rusije na Ukrajinu.

Ahtisari je rođen 1937. godine u gradu Viipuri, sada u sastavu Rusije, a njegova porodica je bila primorana da izbjegne kada su ga sovjetske snage napale kada je imao samo dvije godine.

Rekao je da su ga te prve godine učinile "vječno raseljenom osobom" osjetljivom na nevolje izbjeglica.

federalna.ba/AA

Finska Nobelova nagrada Martti Ahtisaari