videoprilog Đorđa Vujatovića (Federacija danas)

Do sada samo jedna zemlja uputila pomoć zbog afričke svinjske kuge

Bosna i Hercegovina se i dalje bori sa afričkom svinjskom kugom, jednom od najzaraznijih bolesti stoke u cijelom svijetu. Ionako osiromašeni stočni fond pogodila je nova pošast, a do sada je samo jedna zemlja uputila pomoć u BiH - Kina.

Na carinskom terminalu u Gradišci izvršena je svečana primopredaja opreme i sredstava vrijednosti 2,5 miliona maraka koje je Narodna Republika Kina donirala Bosni i Hercegovini za borbu protiv afričke kuge svinja. U ime BiH, ugovor sa kineskim ambasadorom potpisao je Saša Bošković, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

„Želim da izrazim najiskreniju zahvalnost narodu, predsjedniku i Ambasadi NR Kine u BiH. Ova donacija je prijeko potrebna radnicima BiH koji se u ovom momentu suprotstavljaju jednoj od nazaraznijih bolesti životinja na teritoriji Evrope“, kazao je Bošković.

Prema njegovim riječima, Ured za veterinarstvo je poslao molbe za pomoć u borbi sa afričkom svinjskom kugom svim ambasadama u BiH, ali da su odgovor i pomoć dobili samo od Kine.

„U protekla dva mjeseca kineska ambasada je ponudila obim materijala za hitnu pomoć, a nakon toga je održan online hitan sastanak Veterinarskog instituta sa predstavnicima entiteta i Brčko distrikta BiH, kako bi podijelili iskustvo u prevenciji i kontroli epidemije“, istakao je kineski ambasador Ji Ping.

Ji kaže da je stočarstvo jedan od stubova privrede BiH, a da je afrička svinjska kuga ozbiljno uzdrmala poslovanje oko 600 farmera iz BiH. Donirana oprema i sredstva bit će usmjerena u veterinarske institute i poljoprivredne fakultete, kako bi mogli što prije da evidentiraju nove slučajeve i poduzimaju mjere za suzbijanje ove bolesti.

federalna.ba

afrička svinjska kuga afrička kuga svinja pomoć Kina