videoprilog Matiasa Zečevića (Federacija danas)

Dječji tjedan obilježen i u „Kući nade“ u Odžaku

Dječji tjedan, koji se obilježava svake godine početkom listopada, obilježava se i u „Kući nade“ u Odžaku. Djeca s poteškoćama u razvoju kroz tri dana u ovom tjednu imali su priliku izrađivati radove i družite se sa svojim gostima.

U slopu obilježavanja Dječjeg tjedna, projekt „Budimo ambasori osobama s poteškoćama u razvoju“ u Centru za edukaciju i rehabilitaciju „Kuća nade“ u Odžaku, okupili su se politički dužnosnici, ravnatelji javnih ustanova te načelnici službi iz Odžaka, a sve u svrhu rada i drženja sa štićenicima.

„Udruga Kuća nade željela je posebniji način obilježavanje tog dječijeg tjedna. Sama inicijativa potekla je od naše načelnice Nade Ćulap, a nadam se da ćemo mi kroz ova tri dana boravka ovdje kod nas uspjeti to realizirati“, kazala je Ivanka Šimić, predsjednica Udruge osoba s poteškoćama Kuća nade.

Prvoga dana provođenja projekta održano je predavanje s istaknutim osobama koji su se odazvali pozivu da budu ambasadori. Drugoga dana održana je radionica, a treći dan će zajedno u centru grada izložiti svoje radove, gdje će građani imati priliku sve to pogledati i kupiti.  

„Ovaj naš trodnevni projekt smo zamislili da naši ambasadori budu sve osobe koje su važne u našoj lokalnoj zajednici i koji mogu pridonijeti na neki način da nam se vrata još više otvore. Važno nam je da se svi družimo i da naša lokalna zajednica zaista vidi tu inkluziju na terenu“, istaknula je Marina Novaković, voditeljica Stambenog programa Kuće nade.

Jedan od ambasadora bio je i Pero Radić, ministar pravosuđa i uprave Posavskog kantona, koji kaže kako mu je ovo bilo prelijepo iskustvo, te kako će se zalagati da korisnici Kuće nade imaju što bolje usluge i sadržaje: „Ovdje je prelijepo, prelijep je ambijent, puno ljubavi u ovako malom prostoru osjećam dok radim s ovom djecom. Smatram kako je potrebno da budemo što više uključeni u promoviranje prava koja imaju djeca s posebnim porebama“.

Cilj ovog projekta je da ambasadori još bolje upoznaju mlade iz Kuće nade, te da vide mogućnosti i potrebe osoba s poteškoćama u razvoju. Tijekom crtanja slika, vodili su se i drugi razgovori, jer su štićenici ambasadore otvoreno ispitivali o svemu što ih zanima.

„Trebalo bi da ima što više ovakvih projekata, da se što više javnost upozna i problemima djece s posebnim potrebama i da se što više rješenja traži za njih“, poručuje Dino Pobrić, v.d. ravnatelja Centra za socijalni rad.

Mnoštvo slika koje su ove vrijedne ruke uz malu pomoć ambasadora nacrtale sutra će biti izložene u centru grada. Svi zainteresirani će ih moći pogledati i kupiti, a kupovinom će podržati rad ove vrijedne, nasmijane i nadasve drage ekipe.

federalna.ba

Kuća Nade Odžak
Odžak požar benzinska pumpa
0 22.12.2022 10:20
Odžak lov
0 07.11.2022 12:02
Odžak igralište reciklirana plastika
0 07.10.2022 08:50
Federalna uprava civilne zaštite Odžak Usora
0 01.10.2022 11:42