Dječija hirurgija u Bihaću do kraja godine u obnovljenom odjelu

Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, Ministarstvo zdravstva Unsko-sanskog kantona i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) potpisali su protokol o saradnji s ciljem realizacije projekta rekonstrukcije Odjela dječije hirurgije. Radi se o specifičnom odjelu zbog uzrasta i dobi pacijenata koji zahtjevaju različit stepen njege u odnosu na ostale pacijente. Proveden je postupak radova i nadzora i rekonstrukcija je otpočela ovih dana.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 280.000 KM, od čega IOM učestvuje sa 209.044 KM sredstava kojima će biti finansirani građevinski radovi i nabavka opreme, Ministarstvo zdravstva USK-a sa 50.000 KM i Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” sa 14.093.10 KM. Projekat bi trebao biti završen do kraja ove godine.

-Radujemo se završetku ovog projekta i puštanju u rad ovog odjela, gdje bi naši dječiji pacijenti bili u jednom novom prostoru, sa potpuno novom infrastrukturom – kaže direktor Kantonalne bolnice u Bihaću dr. Ermin Goretić.

Dječija hirurgija u Bihaću je počela s radom prije požara koji je izbio 2013. godine u Kantonalnoj bolnici i taj odsjek je imao zaseban prostor. Međutim, nakon požara i tokom procesa obnove Kantonalne bolnice u Bihaću, dječija hirurgija se selila šest puta i svaki put se nalazila u okviru odjela koji nisu prilagođeni potrebama djece (opšta i abdominalna hirurgija i urologija).

-Djeca su liječena na odjelima gdje su smještene osobe treće životne dobi s kojima su dijelila toalet, ambulantu za pregled, previjalište. Gangrene i različite inficirane rane, pacijenti sa stomama, amputiranim ekstremitetima, kateterima, ne bi trebalo da dolaze u kontakt sa bebama, malom djecom, opekotinama, čistim hirurškim ranama što je najčešći slučaj kod djece. Ista medicinska sestra je često istovremeno morala da zbrinjava djecu i odrasle hirurške pacijente. Za hirurski tretman djece je potreban adekvatan prostor koji će minimizirati stres djetetu i roditeljima te posebno obučen kadar za rad sa djecom. Često je potreban specijalan hirurški instrumentarij i specijalni dijagnosticki i terapeutski instrumeni - kaže specijalista dječije hirurgije u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću dr. Damir Čirić.

Ističe da je trenutni menadžment shvatio da je neophodno djeci osigurati vlastiti prostor, što je i realizirao.

-Dodijeljeni prostor smo naravno rado prihvatili ali nam je bilo jasno da dotrajali, prepun vlage, nefunkcionalni prostor, sa toaletima često preplavljenim kanalizacionim otpadom, nije u perspektivu adekvatan za djecu. S tim u vezi, presretni smo što je nas vapaj za pomoći prepoznao IOM, trenutni menadžment kantonalne bolnice i Ministarstvo zdravstva. Na poziv za pomoć odazvao se IOM sa donacijom cistoskopa (instrument za dijagnostiku i tretman), a potom i projektom rekonstrukcije odjela dječije hirurgije - navodi dr. Čirić.

Sretni su, kaže, što se projekt rekonstrukcije djecije hirurgije privodi kraju i što će djeca napokon dobiti tretman koji zaslužuju. Zahvalio je IOM-u, direktoru Kantonalne bolnice i resornom ministru Murisu Halkiću jer bez međusobnog razumijevanja, volje i složnosti da se djeci ne uskrati njihovo pravo na dostojanstveno liječenje, ovo ne bi bilo moguće.

federalna.ba/Fena

djeca liječenje Bihać
PIPOL Tuzla Federalno ministarstvo zdravstva kamp djeca
0 28.02.2024 10:37
Bihać
0 26.02.2024 17:57
Lidija Bradara Bihać
0 26.02.2024 15:28
Mohammed Zo'rab Gaza glad djeca
0 26.02.2024 11:46
Adnan Delić djeca jednokratna pomoć
0 24.02.2024 18:07